Прочитај ми чланак

ГРУПА УЧЕНИКА У КРАЉЕВУ ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ, траже да васпитач остане у Дому

0

Група ученика који станују у средњошколском Дому у Краљеву, ступила је у понедељак у штрајк глађу. Кажу за Н1 да одбијају оброке из кухиње, а разлог је несвакидашњи - траже да њихов васпитач Горан Булатовић не буде премештен на ново радно место.

Док директор Драгутин Карановић сматра да ученицима манипулише васпитач, Булатовић је уверен да је премештај казна, јер је јавно говорио о насиљу над једним учеником, које се у Дому догодило крајем прошле године.

Група од двадесетак ученика треће године, одлучила је да ноћ између понедељка и уторка проведе у холу Дома ученика, на столицама, уз одбијање оброка из кухиње. Пошто су пре неколико дана сазнали да ће њихов васпитач Горан Булатовић бити премештен на друго радно место и у други дом, одлучили су да започну штрајк глађу, не би ли утицали на руководство Дома да промени одлуку.

„Ми смо са Гораном добри пријатељи. Он нам представља ауторитет. Заједно смо од прве године средње школе, и сад нам заиста не би одговарало да нам дође нови васпитач. Сматрамо да је Булатовић најбољи васпитач у Дому и да свој посао обавља на нивоу“, каже Виктор Јоксић, један од ученика из групе.

Горан Туцаковић, родитељ једног од ђака који је у штрајку, одлучио је да се солидарише с ученицима и каже да ће бити са њима све време.

„Булатовић је добио премештај без икаквог разлога. Таква одлука директора ме толико иритирала да сам и ја одлучио да са њима ступим у штрајк“, рекао нам је он.

Васпитач Горан Булатовић изјавио је за Н1 да није желео да прихвати премештај на ново радно место, јер сматра да је то казна зато што је јавности указао на случај насиља које се догодило крајем прошле године.

„Када су неки то називали инцидентом, ја сам послао допис министру просвете и назвао то набруталнијим чином насиља које сам видео и које је нажалост гледала и цела Србија“, објаснио је Булатовић.

Драгутин Карановић, директор Дома ученика није желео да говори за Н1, уз образложење да му је потребна дозвола коју није добио. Али, показао нам је документацију целог случаја. Карановић тврди да је разлог Булатовићевог премештаја његово здравствено стање. Наиме, Карановић каже да је Булатовић поднео захтев у којем је тражио да се због здравствених проблема ослободи ноћног рада и дежурстава.

Али, с обзиром да васпитач мора да обавља и те послове, и после консултација са релеватном установом, одлучио је да га премести у Студенстки дом у Краљеву.

Министарство просвете: Булатовић тражио статус инвалида друге категорије

О овом случају огласило се и Министарство просвете. Подсећају да је реч о установи у којој се крајем прошле године догодило вршњачко насиље, после чега је покренута процедура против службених лица, између осталог и васпитача Горана Булатовића.

Током процедуре, стоји у саопштењу, Булатовић је тражио статус инвалида друге категорије, што му је и одобрено, па више није могао да обавља функцију васпитача. Понуђен му је посао у администрацији Дома, а Министарство је сугерисало и да настави да одржава васпитни контакт са децом из дома.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!