Прочитај ми чланак

ИНЦИДЕНТ НА ПРОТЕСТУ у Новом Саду, кригле на учеснике шетње „1 од 5 милиона“ ВИДЕО

0

Током протестне шетње, на колону демонстраната бачена је стаклена кригла из баште једног кафића. Интервенисала је полиција.

Новосађани су се вечерас окупили на платоу испред Српског народног позоришта на још једном грађанском протесту „Један од пет милиона“, који је попримио форму „отвореног парламента“.

Како је јавио Радио 021, инцидент се догодио на почетку Змај Јовине улице код Катедрале када су демонстранти пролазили поред првог кафића и тада је полетела кригла која је пала испред самог главног транспарента, умало погодивши дечака који је такође туда пролазио.

Савез за Србију саопштио је да најоштрије осуђује насиље које се десило у Новом Саду. „Грађани су најпре гађани стакленим чашама, а затим и физички нападнути од стране непознатих лица. Једна часа је пролетела и разбила се неколико центиметара од главе трогодишњег детета“, наводи се.

Ученици протеста су тада кренули да у кафићу снимају тројицу младића од чијег стола је полетела кригла, након чега је један од њих који је рекао да је бацио чашу покушао и да се потуче са једним од грађана који га је снимао.

Остали учесници протеста су успели да их смире и да не дође до туче, након чега су се младићи вратили и сели у кафић. Позвана је полиција, а учесници протеста „Један од пет милиона“ су је чекали у близини.

После 15 минута, када су младићи већ кренули да одлазе из центра, а демонстранти их окружили недајући им да оду, дошла је патрола интервентне полиције која је привела тројицу млађих момака.

„Управо сам неколико пута звала полицију пошто су градјани окупљени на протесту ‘Један од пет милиона’ најпре гадјани стакленим часама, а затим и физички нападнути од непознатих лица. Једна чаша је пролетела и разбила се неколико центиметара од главе трогодишњег детета“, написала је Александра Јерков на свом профилу на Твитеру.

Она је агенцији Бети казала да се инцидент десио у тренутку када је колона демонстраната пролазила Змај Јовином улицом, у строгом центру града.

„Тројица младића су нас гадјали великим стакленим криглама. Када је колона застала, они су насрнули, а један од њих је дивљао. Ја сам звала полицију којој је требало двадесетак минута и четири позива да додје. Полиција их је привела. Сада смо у полицијској станици и дајемо изјаве“, навела је Александра Јерков.

Пре инцидента, односно шетње, одржан је скуп на Позоришном тргу где је одржан још један грађански парламент. Грађани су током „отвореног парламента“ постављали питања и предлажу решења за горуће теме у Новом Саду, а данас је једно од главних питања било „какву форму ће имати будући протести“, те да ли постоји било каква назнака о томе како ће опозиција наступати на изборима 2020. године на свим нивоима власти.

Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков рекла је у одговору на питања, да ће опозиција изаћи на изборе у онаквој форми о каквој се договоре са народом, те да ће се за надолазеће изборе морати припремити и бојкот, уколико се не постигну фер и демократски услови за њихово одржавање.

„Главна порука протеста већ пет месеци је да градјани не желе политичаре који владају, већ који служе грађанима. Ићи ћемо на изборе онако како се договоримо, не ми политичари међусобно како би поделили фотеље, већ како се договоримо са вама“, рекла је Јерков.

Како је навела, политичари морају да схвате да су они ту због грађана, а не обрнуто.

Она је казала да баш зато већ другу недељу за редом разговарају са грађанима, а да ће се о изборима много активније разговарати када се види „под каквим условима ће се они у Србији следеће године одржавати“.

„У оваквим условима никаквих избора за нас неће бити. Не можемо излазити на изборе док не забранимо функционерске кампање, спискове, док Вучић заузима 80 одсто времена у медијима, док РЕМ не ради свој посао и док на њима гласају уцењени и застрашени људи“, рекла је Јерков.

Додала је да се мора обезбедити да избори буду поштени, како би градјанима био понуђен „стваран избор“, те да када изађу да гласају буду сигурни да њихов глас вреди да ће бити поштован.

Члан Савета протеста у Новом Саду Бранислав Грубачки Гута рекао је да форма „отворени парламент“, која се одвија на протестима у Новом Саду, служи да би се поново сви градјани позвали да изађу на протесте, након што се број људи смањио.

„Број људи на протестима је опао јер су људи исцрпљени дугогодишњим урнисањем од Српске напредне странке. Ми морамо да скупимо снаге да се поново организујемо и овај отворени парламент служи управо томе“, рекао је Грубачки.

Поручио је да ће протести и борба против актуелне власти која је увела тиранију у Србији, бити успешни једино ако се градјани на њих одазову и ако поново у много градова буде по више хиљада шетача.

Током протеста био је постављен и штанд Савеза за Србију, на којем су грађани могли да потпишу „Споразум са народом“.

Прикључили су им се и студенти Новосадског универзитета, са транспрентом „Један од пет милиона Нови Сад“.