Прочитај ми чланак

РУСИЈА СЛАВИ ПОБЕДУ – „Дан поноса, туге и безграничне захвалности“

0

У Москви се данас одржава војна парада поводом Дана победе над фашизмом. Како је раније најављено, у паради на Црвеном тргу учествоваће више од 13 хиљада војника и 132 јединице технике, као и 74 авиона и хеликоптера.

Ове године пешадијску колону чини 35 парадних чета, састављених од официра, наредника и војника формација и војних јединица, студената и кадета војних школа, ученика војних школа, кадетских корпуса и припадника руског покрета „Млада армија“, као и представници других безбедносних агенција.

По традицији на челу колоне ће се наћи легендарни тенк Т-34-85 којег ће пратити борбена возила — четири лТигра-М“, три „Тигра-М“, три „Корнета-Д1“ и три „Тајфуна-К 4х4“.

Поред централног дела свечаности, у 30 московских паркова, а такође и на трговима и улицама руске престонице, биће одржане бројне манифестације: концерти, изложбе, радионице. На сценама ће наступити плесачи, музичари и глумци. 

У биоскопима под отвореним небом биће емитовани и ратни филмови, а традиционално ће радити и пољске кухиње. Улаз у војне музеје ће за све заинтересоване бити слободан.

Путин је одржао говор и традиционалним поздравом „Ура, ура, ура!“ означио је почетак војне параде.

Председник Путин честитао је Дан победе, дан, како је рекао, нашег поноса, туге и безграничне захвалности заштитницама отаџбине који су разбили нацизам.

„Они су ратовали трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном месту борбе када је требало. Дали су све што је потребно и добили су ту победу“, поручио је Путин на почетку традиционалне војне параде, која се свакео године одржава на Црвеном тргу у Москви.

Парада је почела дефилеом војних јединица.

На овогодишњој паради учествује 13.000 војника, више од 130 комада најмодернијег наоружања. Биће приказано 74 напредних летелица, међу њима и две беспилотне – авион и хеликоптер.

Уназад годину дана вежбало се за ову Параду.

Параде победе у Москви одржавају се по истом моделу као прва парада која је одржана 1945. нешто више од месец дана пошто је Немачка капитулирала.

Том парадом, која је и највећи догађај одржан на Црвеном тргу, прослављена је капитулација Немачке.

У тој паради је чествовало 40.000 војника, 1.850 војних оружја и оруђа и трајала је два сата.

Параду је тада припремио маршал Рокосовски, а командовао генерал Жуков који је и формално примио капитулацију Немачке.

Парада је одржана по Стаљиновој наредби.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!