БЕЛГИЈСКИ МЕДИЈИ: Шта је обележило „нову еру“ Путина

0

Белгијски портал „ЕУ репортер“ објашњава због чега председник Русије Владимир Путин успева да сачува поверење и поштовање народа током неколико председничких мандата, оценивши да наступа Путинова ера, свиђало се то некоме или не.

Портал наводи да је за то заслужно неколико фактора. Прво, председник Русије посвећује пажњу важним и актуелним питањима, као што су развој људског капитала и предузетништва, обнављање инфраструктуре, као и стварање услова за потпуни развој дигиталне економије. За постизање ових циљева издвојено је више од 380 милијарди долара, а неки од њих су већ постигнути.

Истиче се да је недељу дана након Путинове инаугурације пуштен у рад мост преко Керчког мореуза. То је послужило као подстицај за дискусију о другим крупним инфраструктурним пројектима, на пример, у Арктичком региону.

Коментаришући економске успехе Путинове политике, портал пише да је успео да се одупре санкцијама и да сачува рубљу на позадини оштрог пада других националних валута у земљама у развоју.

„Буџетска политика коју је спровео омогућила је Путину да оствари своје амбициозне планове у друштвеној сфери, упркос снажном притиску са стране. Притом, он није прибегавао популизму, осигуравајући макроекономску стабилност и стабилан курс рубље“, истиче се на порталу.

Осим тога, пријатељски односи са западним земљама омогућили су Москви да добије неопходну подршку за изградњу „Северног тока 2“. Према мишљењу аутора чланка, Запад разуме да ће сарадња у тој сфери бити корисна за обе стране.

„Аустрија потписује још један уговор са компанијом ’Гаспром‘ до 2040. године. Са друге стране, упркос значајном притиску са стране САД, Немачка наставља да подржава изградњу ’Северног тока 2‘, сматрајући га искључиво комерцијалним, а не геополитичким пројектом“, пише аутор.

Такође се као важна предност Путинове политике наводи осигуравање безбедности земље. Председник Русије је више пута изјављивао да је спреман на компромис и на равноправан и обострано користан дијалог, али да никада неће жртвовати суверенитет и националне интересе.

Портал подсећа да је Путин, вођен логиком глобалне безбедности и стабилности, предложио америчком председнику Доналду Трампу могуће начине решавања сукоба о нуклеарном разоружавању. Као одговор на то, Трамп је одлучио да не преговара, него да обустави имплементацију Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и да врати систем међународне нуклеарне контроле 30 година уназад.

Као закључак портал наводи да су председнички избори у Украјини показали прави однос грађана те земље према Путину. Тако се бивши украјински председник Петро Порошенко током целе своје предизборне кампање обраћао украјинском народу са слоганом „Ја или Путин“. Аутор чланка оцењује да је већ сада јасно да Порошенкова антируска агитација није постигла своје циљеве.

„Свиђало вам се то или не, наступа Путинова ера“, закључио је аутор чланка.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!