Прочитај ми чланак

ДРАМА У ЧЕТИРИ ПРОДУЖЕТКА Трипл-дабл Јокић у најневероватнијем мечу НБА плеј-офа!

0

Никола Јокић и Денвер Нагетси су НБА плеј-оф наставили трећим сусретом са Портландом, овога пута у гостима, а на тој нестварној утакмици која је имала чак четири продужетка наш 24-годишњи центар одиграо је фантастично. И то малтене без предаха.

До коначних у 140:137 корист Трејлблејзерса, који су стигли до 2-1 у серији која се игра до четири победе, дошло се уз праву драму, Јокићеве мајсторије, нарочито у трећој деоници, али и бројне занимљиве моменте.

Јокић и саиграчи уопште нису почели овај сусрет како се очекивало од тима који је пред својом публиком био заустављен на само 90 поена. Шест минута игре, наш центар без иједног покушаја да постигне поене. Девет минута, само један. За то време, Нагетси бивају уништени у скок-игри (17-10 за Портланд), а и немају решења за удвајања којима је Портланд кренуо да чува Јокића и Пола Милсапа.

Најбоље решење за толику концентрацију супарника у рекету су правовремена додавања спољним играчима и шут за три поена, али… Денвер је шутирао тројке само 1/8. То је, уз серију домаћих од 7:0, донело Трејлблејзерсима 23:17 на преласку између прве две четвртине.

У другој су ствари кренуле додатно низбрдо, услед нових далекометних промашаја и одласка домаћина на „+10“ (29:19) док је наш 24-годишњи центар узимао предах на клупи. Када се вратио, ствари су почеле да се поправљају.

Јокић је успоставио „контролу рекета“, и свог, а и офанзивним скоковима и на другој страни терена. Уз два његова поготка, а и две асистенције за тројке саиграча, те разиграног Џамала Мареја (16 поена за прве две деонице, од чега 12 у другој, у којој је и резервиста Малик Бизли значајно помогао са осам), Нагетси су се кренули у преокрет. И – успели да на кратко и поведу (42:43), учинивши овај меч далеко интересантнијим.

После првог полувремена, у коме је Јокић наговестио да би могао до трипл-дабла (шест поена, седам скокова, пет асистенција, блокада, али и четири изгубљене лопте услед ране изврсне дефанзиве на њему), резултатом 48:47 ушло се у друго.

https://twitter.com/nuggets/status/1124518638231232512

А оно је отворено уз одличне минијатуре Јокића (тројка, па лукава лоб-асистенција) и Мареја (два поготка), за преузимање вођства, 50:56. Само четири минута касније, Портланд је водио са 67:62 уз одличну игру Енеса Кантера, који је у тим моментима на обе стране терена надиграо Јокића, натеравши га у та четири минута на изгубљену лопту, промашај, уз једно промашено слободно бацање.

То као да га је разљутило.

Борба се распламсала, Демијан Лилард је привлачио на себе огромну пажњу одбране Нагетса, проигравао саиграче, па и резерве, док је „клупа“ Денвера до 32. минута, не рачунајући Бизлијевих 2/5, шутирала 0/7 и у многоме отежавала посао Јокићу и стартерима. Па опет, иако се Кантер разгоропадио средином треће деонице, управо је Никола Јокић држао екипу у животу, што одличном кретњом у нападу пре поентирања, што тројком за прилазак на 72:67.

Његова наредна, трећа тројка јесте одушевила све којима је Денвер драг, али било је то за смањење заостатка на 71:77. Портланд је у тим тренуцима и даље био за нијансу бољи, конкретнији, а и натерао на четврту личну грешку Герија Хериса који је одлично успорио кош-машину, Лиларда.

После Јокићевих чак 17 поена у трећој четвртини (тада је већ стигао до 23, уз девет скокова и шест асистенција), Нагетси су били на само „-5“ пред четврту (76:81). Пришли су и на „-3“, а на нове кошарашке аперкате и крошее надахнутих домаћина, одговарао је управо 24-годишњи момак из Србије, што пирутом у противничом рекету, што новом тројком.

Како му се придружио и дотад неприметни Вил Бартон, са два далекометна поготка, Денвер је пришао на 93:93 половином последње четвртине, када је Јокић већ достигао 30 постигнутих поена.

https://twitter.com/nuggets/status/1124535089554006019

Мареј је три минута пре краја нагазио линију за три а погодио кош ривала, доневши „+2“ Нагетсима, а иако га је и у наредној акцији чувао високи Кантер, тројком је одмакао госте на 95:100, уз минут и 56 секунди пре окончања утакмице. Драми ту, међутим, није био крај.

Портланд је изједначио тројком па продором Моа Харклса, оба тима су била на по 100 датих поена на уласку у завршни минут, а онда је Денвер рокоцкао и трећи узастопни напад (Бартон је изашао са лоптом у аут), што је Демијан Лилард казнио својим првим кошем у четвртој деоници.

При вођству Портланда од 102:100, Јокић је асистирао Вилу Бартону за изједначење, гости су се потом одбранили а остало им је секунд и осам десетинки за последњи напад. Истина, након што су пет, шест секунди улудо потрошили после дефанзивног скока док нису затражили предах. А како у преосталом времену нису успели да изграде позицију за шут, ушло се у продужетак.

Краткорајно вођство гостију у њему Си-Џеј Меколум је својом прецизношћу преокренуо на 107:104, али су се Мареј и Бартон побринули да узврате ударац, па се са 109:109 ушло у последњих 8,7 секунди. Лопту је имао Денвер, уз звук сирене је Јокић пробао тројку са осам метара али – није био прецизан па је на ред дошао други продужетак. А у њему нова драма, потпуна исцрпљеност актера, нови Јокићев (непрецизан) покушај са дистанце у завршници, али и промашај Лиларда за победу.
Демијан Лилард пробија одбрану Денвера Фото: СТЕВЕ ДИПАОЛА / ЕПА;
Демијан Лилард пробија одбрану Денвера

Трећи продужетак је тада дошао на ред, а Меколум је наставио да терорише госте. Погађао је одакле је желео, а Денвер се нашао у дефициту од 125:121. Међутим, Јокићев погодак је покренуо Нагетсе, Мареј и Бартон са линије пенала, те Милсапов кош из окрета, заокружили су серију од 8:0 за вођство од 125:129 уз пола минута до краја. Лилард је то преполовио, а после добре одбране Трејлблејзерса, иста звезда домаћих је продором поравнала резултат. Денверу је остало 8,4 секунди, да би након тајмаута Марејев шут са 10 метара, преко Кантера, био непрецизан па је на ред дошло – нових пет минута, четврти пут по окончању 48.

Као грогирани боксери деловали су ривали, нико није могао кош да да све док Бартонов није прекинуо то мучење средином продужетка. У последњем минуту, сваки погодак чинио се као нокаут. Најпре Худов за Портланд, па Милсапов на другој страни терена, за 135:136 уз 27,6 секунди преосталих на семафору. Меколум, који је дотад мучио ривала својом прецизношћу, тада је после офанзивног скока проиграо Роднија Худа, а његова тројка преокренула на 138:136. Денверу је остало 17,8 секунди, фаулирани Јокић је погодио само једно слободно бацање, па је Портланд у преосталих 5,6 секунди Сет Кари са линије пенала донео коначних 140:137 домаћину.

Никола Јокић је меч завршио потпуно исцпрљен, јер је играо помало невероватних 64 минута и 58 секунди, а постигао је 33 поена (шут за два 9/15, за три 4/7), имао 18 скокова, 14 асистенција, две блокаде и једну крађу, али и осам изгубљених лопти.

У пораженој екипи ефикаснији је био само Мареј (34), а Портланд су предводили Меколум са 41, Лилард са 28, Худ са 19, те Кантер са 18 и 15 скокова.

Одмора за актере баш и нема превише јер је четврта утакмица између Портланда и Денвера на програму већ у ноћи између недеље и пондељка, сат иза поноћи по средњеевропском времену, а и у њој ће Трејлблејзерси бити домаћини.