Прочитај ми чланак

AНКЕТА: Грци кажу да верују у Бога, али не и у цркву

0

Грци, а пре свега Гркиње кажу да верују у Бога, а из анкете чији је резултат данас објављен на сајту "Athens Voice" произлази и да не верују цркви.

Анкету је међу 712 одабраних испитаника половином априла обавило грчко одељење међународне агенције за психолошка истраживања „Абоутпеопле“.

Утврђено је да 36,2 одсто сматра да религиозност има „веома важну улогу“ у њиховом животу, 27,7 одсто да има „прилично важну“, а у обе категорије велика већина су жене, становнице места у унутрашњости Грчке. Преостала трећина је рекла да им религиозност није важна.

На питање о томе да ли верују у Бога, односно у „постојање неке више силе“, потврдно је одговорило 76,9 одсто анкетираних.

На питање о томе да ли „верују у судбину да је све што се дешава у животу (унапред) записано“, потврдно је одговорило 28,8 одсто, а 33,6 одсто да је „нешто записано, а нешто није“, док 33,8 одсто не верује у то.

У „живот после смрти“ верује 18,2 одсто, 12,2 одсто у „реинкарнацију“, а трећина је рекла да не верује ни у једно ни у друго. Чак 18,4 одсто је одбило да одговори на то питање, што је највећи проценат таквих одговора на било које питање у тој анкети.

Упитани да ли би „желели да Црква има већи, мањи или исти утицај као сада“, 43,5 одсто се изјаснило за мањи утицај, 29,3 одсто за већи, а 23,4 одсто је за за то да утицај Цркве остане исти какав је сада.

На питање о раздвајању Цркве и државе (грчка држава није секуларна није раздвојена од Православне цркве), чак 49,9 одсто је одговорило са „Свакако“, 14 одсто са „Да“, „Свакако против“ је одговор 19,9 одсто, а „Не“ је одговорило само 10,7 одсто.

На питање о томе да ли им се „више свиђа Божић или Васкрс“, 42,2 одсто је рекло да им се „свидјају подједнако“, 27 одсто се определило за Божић, а 23,4 одсто за Васкрс.

На Васкрс у цркву каже да иде 81,5 одсто анкетираних, а да пости пред Васкрс је рекло само 32,1 одсто испитаника.