Прочитај ми чланак

СВЕ ЈАЧА ДИКТАТУРА! Србија на 90. месту по слободи медија – ПАД ЗА 14!

0

Србија је пала за 14 места на Светском индексу медијских слобода (Wорлд Пресс Фреедом Индеx) за 2019. годину, организације Репортери без граница, и налази се на 90 од 180 места, објавила је та организација данас.

Аутори извештаја наводе да је Србија, под влашћу председника Александар Вучића, за пет година постала место у коме новинарство није безбедна професија нити ужива подршку власти.

„Расте број напада на медије, укључујући претње смрћу, а све чешће су и запаљиве изјаве званичника усмерене против новинара,“ пише у извештају за 2019. годину, уз упозорење да су многи напади на новинаре остали неистражени и нерешени, а починиоци нису кажњени.

„Агресивне кампање против истраживачких новинара које спроводе провладини медији су у пуном јеку. Неки храбри новинари и даље извештавају о опасним темама као што су криминал и корупција, али њихови извештаји имају ограничену публику због концентрације власништва над медијима“, упозорили су аутори извештаја.

У извештају се указује на везе између политичара и медија, чињеницу да власти толеришу лажне вести и недостатак плурализма као разлоге за забринутост.

Аутори извештаја су навели пример подметања пожара у кући новинара Милана Јовановића који је писао о корупцију на локалном нивоу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!