Прочитај ми чланак

DW:Немачка експерткиња за Балкан о Косову: Не знамо шта мисле Вучић и Тачи, јер…

0

Организацијом састанка представника Србије и Косова у Берлину, француско-немачки тандем шаље јасан сигнал да ЕУ хоће и мора да седи за преговарачким столом, оцењује за Дојче Веле немачка експерткиња за Балкан Јохана Дајмел.

Др. Јохана Дајмел је независна експерткиња за Балкан. Годинама је била заменица директора Друштва за Југоисточну Европу са седиштем у Минхену.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон састаће се у понедељак 29. априла са шефовима држава и премијерима Србије и Косова: Александром Вучићем, ХашимомТачијем, Аном Брнабиц́ем и Рамушем Харадинајем. Зашто је изненада сазван тај састанак?

– Поред неких других чланица Европске уније, Немачка је једна од земаља које су јасно изнеле своје мишљење о променама граница које су предложили Вучић и Тачи. Последице тог предлога представљале би велики безбедносно-политички ризик, не само за Косово, већ и за читав регион Балкана. Очигледно да су имале ефекта јасне критике и забринутост изражени у Берлину, као и од стране познатих међународних личности и стручњака.

Да ли је овај састанак одговор Берлина и Париза на дебату о промени граница између Косова и Србије?

– Канцеларка Меркел и председник Макрон овим састанком шаљу јасан сигнал Вашингтону – а пре свега Бриселу и високој представници ЕУ Федерики Могерини. Она, не само да је толерисала, већ је и подстицала преговоре између Вучића и Тачија. А за то није имала ни мандат, ни подршку свих 28 чланица ЕУ. Све у свему, дијалог који се већ годинама води у Бриселу налази се у слепој улици. Такође, преговори Вучића и Тачија иза затворених врата мало тога су донели.

Много би се постигло ако би се сада у Берлину дао нови импулс и ако би се у Приштину, Београд и Тирану послала јасна порука, да циљ обе земље, региона и Европе може бити само свеобухватни споразум између Србије и Косова, без промена граница по етничким критеријумима.

Треба ли уопште имати велика очекивања од овог берлинског сусрета? На крају крајева, присутни су најважнији европски политичари, Меркел и Макрон…

– Немачка и Француска су позвале на овај неформални састанак на највишем нивоу. Тиме те две државе, које су након разорних светских ратова Јелисејским уговором из 1963. окончале непријатељство и започеле пријатељство, показују да су нормализација и добросуседски односи после ужасних ратова могући и за Косово и Србију. С друге стране, позивом у Берлин, француско-немачки тандем шаље јасан сигнал да је Европа, да је ЕУ спремна и да је и даље ангажована. И да хоће и мора да седи за преговарачким столом.

Идеја о промени граница још увек се разматра. Постоје ли неке снаге које стоје иза те идеје, које то подржавају?

– Према мом мишљењу, идеја није сасвим потиснута, али је у последњих неколико седмица изгубила замах и снагу. Истина је да и у САД и унутар ЕУ постоје снаге које врло јасно и снажно подржавају Вучића и Тачија. Али постоји и отпор, не само у Берлину, већ и у другим чланицама ЕУ. На Косову је формиран преговарачки тим који има платформу коју подржава Парламент. Међутим, шта мисле Вучић и Тачи – то не знамо. На столу нема ничега.

Идеја је да ће ово коначно довести до договора и признавања Косова…

– Чврсто сам уверена да територијална размена не би променила крхку ситуацију. Не постоји „мирно етничко чишћење“, то је неподношљив еуфемизам. Територијална размена је у супротности са основним европским вредностима, са мултиетничким темељима послератног поретка након ратова у Југославији и на Косову пре 20 година.

Дијалогу који је до сада вођен у Бриселу потребан је нови замах, нови формат и јасно дефинисан циљ, а то је признавање Косова од стране Србије и развој добросуседских односа, то је тачно.

Када је реч о царинама, Харадинај инсистира на 100 одсто дажбина на српске производе, упркос међународним критикама. Где води такав радикалан став?

– Тачно је да се царине на српске производе као политичка мера снажно критикују, али оне имају више симболичан, него стварно економски карактер. Према мом мишљењу, то није разлог прекида дијалога у Бриселу. Ти преговори стагнирају од раније и ниједна страна – ни Београд, ни Приштина – нису имале никакав интерес да дијалог наставе у досадашњем облику.

Поред тога, ту су и следећи фактори: шефца дипломатије ЕУ Федерика Могерини ускоро одлази са функције, Вучић се суочава са притиском са улице, а на Косову се повећава ривалство између председника Тачија и премијера Харадинаја. Председник Тачи је на Косову прилично изолован са својим разговорима иза затворених врата са Вучићем. Харадинајева рачуница је да се царинама, „строгоћом“ против Србије, може одржати на власти – јер чињеница је да се већина грађана, узгред и српских грађана Косова, противе Тачијевим тајним преговорима и размени територије.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!