Прочитај ми чланак

ТРИФУНОВИЋ: Разграничење је једнако конфликт

0

Споразум са косовским Албанцима, суживот и политика помирења једина су могућа решења за Србију, изјавио је ФоНету председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић.

Он је, у разговору за серијал Косинус, подсетио да се Балкану већ 29 година продуцирају ратови, почев од оних ратова које је водио Слободан Милошевић до „лажних, малих Вучићевих ратова“, који се дешавају сваких 25 дана.

Према Трифуновићевом ставу, Милошевићеви ратови уназадили су Србију у сваком смислу, јер су однели велики број живота, али и раселили људе и уништили економију.

„Компромис је потребан и неопходан“, истиле Трифуновић, који је уверен да је, упркос свим разликама, споразум неминован, баш као и помирење.

Он се противи идеји разграничења, јер сматра да би такво решење створило ситуацију сличну оној у Гази, између Израела и Палестинаца.

„Разграничење је једнако конфликт“, указао је Трифуновић и додао да би требало пристати на сваку врста разговора, било да су то преговори у Бриселу или други формат преговора две стране.

Упитан да ли Србија треба да прихвати чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН), он је узвратио да не разуме зашто се толико инсистира на томе да Србија призна Косово.

„Немам ништа против да тај папир потпишем ако га (Косово) признају Русија, Кина, Кипар, Словачка, Шпанија…“, објаснио је Трифуновић.

Он нема ништа против ни да се у Србији о евентуалном решењу за Косово питају грађани на референдуму. Трифуновић је критиковао актуелну власт у Србији да није спремна за дијалог са било ким у друштву, констатујући да о томе сведоче „и продуцирани ратови сваких 25 дана“.

Стварају атмосферу сталног конфликта и тензије и то не може да доведе до дијалога, предочио је Трифуновић и констатовао да власт у протеклих седам година није објаснила шта је њен план за Косово.

Власт у Србији или нема план за Косово или га крије, а он лично сматра да је у питању друга опција. За Трифуновића је Призрен прва асоцијација на Косово, објаснивши да је тај град оставио велики утисак на њега док је 1997. тамо снимао филм „Стршљен“.

Призрен сматрам једним од најкултурнијих градова на простору старе Југославије, закључио је Трифуновић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!