Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: „НАТО агресија слична оној нацистичкој из 1941“

0

У храму Христовог васкрсења у Подгорици одржан је парастос жртвама НАТО агресије на некадашњу СРЈ.

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски, Амфилохије, поручио је да је по много чему та агресија била слична оној нацистичкој из 1941.

Симболицно у 19:45 часова, када су пале прве бомбе на нашу земљу 1999. године, почео молитвени скуп под називом ,,Почело је 24. марта 1999. – 20 година и даље нас убијају карциноми, леукемије, смртоносност новорођенчади“.

Након парастоса, у крипти храма скуп је настављен приказивањем филма који је о догађајима и страдњима од почетка до краја НАТО бомбадовања урадио портал ИН4С.

Митрополит Амфилохије подсетио је на речи светог Александра Невског да „Бог није у сили него у правди“, истичући да је то оно што је кроз векове надахњивало истинске праве људе без обзира где живели и ком народу припадали, пренео је портал Митрополије црногорско-приморске.

„То је оно на чему је саграђена сва историја балканског народа, како га обично зову они који себе поистовјећују са Европом, говорећи о нама као примитивним племенима и народима. Међутим, тај Балкан, тако озлоглашен и извикан, он је темељ и срце Европе. Он је родио хришћанску Европу“, рекао је владика и додао да је цар Константин пренио престоницу из паганског, многобожачког Рима, где је главно начело било „хлеба и игара“, у мали град Визант, Константинопољ.

Митрополит је казао да је хиљаду година та Европа, утемељена на Јерусалиму, Атини, Константинопољу, рађала све што је истинско и право у свеукупној Европи. Нагласио је да је ова Европа која се данас пројавила и поистоветила себе са Европом само један део ње, и да она није истинска и права хришћанска Европа, већ њена негација.

„Истинска Европа, Европа Светога Петра и Павла, Европа Фрање Асишког, Дантеа, Шекспира и других великих људи, све до највећег Европљанина нашега времена Де Гола, умрла је у Приштини. Преко наших страдања данас тријумфује једна друга Европа! То је Европа крсташких ратова, и она све што ради, ради у име људских права“, рекао је митрополит.

Појаснио је да су и крсташки ратови вођени у име ослобађања Гроба Христовог, а у исто време су оскрнавили Свету Софију у Цариграду, прогнали источно ромејског цара и патријарха из Цариграда и поставили свога владара и патријарха, и вршили насиље у читавој Малој Азији до Јерусалима.

Нагласио је владика да је та Европа која је сад тријумфовала, а коју нажалост подржава и признаје једна група наших Црногораца, Европа Наполеона, Мусолинија и Хитлера. Казао је владика да ми не можемо другим путем, јер је наша Европа изворна Константиновско-Јустинијановска, царска Европа која је, што се тиче владара, окончана мученичком смрћу царске руске породице 1918.

„То је био крај једне Европе, који се наставља и у нашим временима. Међитим, ови страдалници, нарочито деца која су побијена од НАТО пакта, Милица Ракић, деца на Мурину…, Кошарама, не могу бити побеђени, јер то би значило прихватити да је то завршена прича и на КиМ, Србији, Црној Гори, Европи, свету. То значи прихватити да је зло оно које управља судбинама света“, казао је митрополит и додао да то неће бити, јер је ипак „свака сила до времана, а Божја свевремана“.

Проф. др Божидар Бојовић истакао је да се злочини најјаче војне силе у историји човечанства против мале међународно признате државе, злочини којима је у посрнућу једне цивилизације траг за сва времена оставио НАТО од 24. марта до 10. јуна 1999. године, не смеју заборавити.

У име свих бораца који су стали у одбрану отаџбине и оних који су остали по врлетима Паштрика и осталих мјеста широм тадашње СРЈ, скуп је поздравио Томислав Рачић, херој са Кошара, познатији као „водник Пламен“.

Поменуо бих браћу који су остали као гранични камен да обележе територију наше отаџбине. Било је ту свих нас из бивше Југославије, Срба Црногораца, Муслимана и Хрвата, Горанаца… Тамо смо сви били браћа и једно, бранитељи наше отаџбине“, истакао је Рачић.

Он је подсетио да је најгори напад био био у септембру 1998. године када је у заседу албанских терориста упала патрола Војске Југославије када је погинуло пет војника, предвођени Агимом Рамаданијем који је касније и погинуо на Кошарама.

Додао је да су се борбе тада водиле на целој територији Космета и да су своје животе на Космету оставиле и жене добровољци.

Нагласио је да војска, полиција и остале снаге безбедности на Косову и Метохији, СРЈ, Србији и Црној Гори, нису изгубили рат, већ је, како је рекао, даљи рат наставила политика, а ми, казао је, као војска смо се часно и поштено повукли са Косова и Метохије и надам се да ћемо се тамо у скорије време поново вратити.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!