Прочитај ми чланак

КАЛИФАТ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ – посљедње упориште за Исламску државу било апокалипса! 18+

0

Поштовани читаоци, због хитности да се што веродостојније објави вест, о тоталном територијалном нестанку Исламске државе у Сирији и победи сиријског народа над исламским фундеметалистима, који су уз Западну подршку стигли са свих страна у ову блискоисточну земљу, а како су ресурси Србин.инфо ограничени, извињавамо се што је овај чланак, преузет са хрватског портала логицно.цом, пренесен на исквареном српском језику, којег неки називају и хрватски језик. Хвала на разумевању.

Остаци посљедњег упоришта “митске и непобједиве војске” Рите Катз и њезине агенције СИТЕ, терориста “Исламске државе”, налазе се у кампу у близини села Багхуз на источној обали Еуфрата. 19. марта је камп био готово потпуно окупиран од стране курдских милитаната, којима су зрачну топничку подршку пружале америчке снаге.

Неки од преосталих милитаната су убијени, неки су се предали или су заробљени након рањавања. Одређени отпор се наставио се само у малом дијелу источне обале Еуфрата.

Курдске милиције чекају да прогласе потпуну побједу над калифатом након што заврше потрагу у скривеним тунелима и преосталим терористима који су се одлучили борити до посљедњег метка.

Један од чеченских бораца је на ТВитеру објавио фотографију из гроба којег је сам себи ископао, који му служи као ров за борбу, а када остане без муниције, навео је да ће посљедњи метак сачувати за себе.

Курдске JПГ снаге у посљедњим неколико стотина четворних метара напредују опрезно.

“Наше снаге и даље проводе операције чишћења и претраживања. Чим заврше, објавит ћемо ослобођење”, изјавио је у поруци новинарима Мустафа Бали, гласноговорник такозваних Сиријских демократских снага.

Бали је за Рojтерс рекао да операција укључује чишћење експлозивних направа и потрагу за терористима који су још скривени у рововима и тунелима ископаним испод Багхуза, посљедњег дијела територија “Исламске државе”.

Посљедњи сукоби које су потврдили Курди су вођени у уторак, што значи да су велике борбе завршене и самопроглашени калифат који је некада држао трећину Ирака и Сирије више не постоји.

Ситуација у Багхузу изгледа мирна други дан заредом, изјавио је новинар Реутерса у Багхузу. Подручје надлијећу амерички зракоплови и дронови, а апокалиптичне снимке кампа је мучно гледати. Лешеви, међу којима има бораца, цивила, чак и дјеце, разбацани су посвуда. Живи тумарају у смећу и међу мртвима, а дјеца траже своје родитеље. Жене које се предају новинарима говоре како не заслужују такву судбину наставит ће се борити негдје другдје.

У вијестима курдске агенције АХНА се наводи како је операција сада завршена и да је исламска држава поражена. Међутим, порицање СДФ-а јасно је показало да још није посве спремно прогласити побједу.

Пропагандни видео који носи ознаку Исламске државе, који је у четвртак дистрибуиран међу сљедбеницима терористичке скупине, групе показао је снимке унутар Багхуза и терориста који позива муслимане у западним земљама да организирају нападе.

Међународни одбор за спашавање (ИРЦ) је приопћио како је још 2000 жена и дјеце стигло касно у сриједу у камп Ал-Хол у сјевероисточној Сирији, гдје је примљено десетке тисућа људи који су евакуирани с територија такозване Исламске државе.

“Ове жене и дјеца су у најгорем стању које смо видјели од почетка кризе. Многи су заробљени у сукобима, а десеци су спаљени или тешко рањени шрапнелима”, каже Вендј Таеубер, директорица ИРЦ-а за Ирак и сјевероисточну Сирију.

“Очекујемо да ће их ускоро стићи још 3000 и јако смо забринути да би могли бити у још горем стању”, рекла је Вендј Таеубер.

У кампу Ал-Хол сада има више од 72 000 људи, укључујући више од 40 000 дјеце, наводи ИРЦ. Укупан број смртних случајева на путу до кампа је износио 138, међу којима је био велики број дјеце и беба.

Америчка коалиција је у кључном тренутку битке против терориста у Багхузу користила бијели фосфор, којим је спалила терористе и цивиле у првим рововима. У борбе су се касније укључиле и жене и дјеца “калифата”, а посљедице очајничког и самоубилачког отпора фанатика “Исламске државе” су биле страшне.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!