Прочитај ми чланак

ЦИРКУС СЕ НАСТАВЉА: Ипак одгода – Британци до даљњега остају у ЕУ?

0

Чини се да циркус с Брегзитом неће имати епилог 29. марта (ожујка), датум који је одређен за раскид свих државно-правних свеза с осталим земљама чланицама Европске уније.

Наиме, прије два дана је британска премијерка Тереса Меј затражила од Брисела одгоду изласка Велике Британије из ЕУ до 30. јуна (липња) 2019. године.

Британска премијерка је упутила писмо председнику ЕУ који је известио Доналда Туска да Брегзит намерава провести за три месеца у складу с постигнутим споразумом о изласку којег је Жан Клод Јункер с Тересом Меј закључио 11. ожујка.

Меј је нагласила да не намерава питати Европску унију за још једну одгоду. Истовремено, говорећи у парламенту земље, премијерка Велике Британије се усредоточила на чињеницу да жели избећи учешће Уједињеног Краљевства на изборима за Европски парламент у мају (свибњу).

У међувремену, како преноси Финеншл Тајмс, Јункер је већ упозорио Меј на захтев за продуљењем ваљаности Брегзита након 23. свибња, јер треба избјећи правне проблеме повезане с европским парламентарним изборима.

ФТ наводи да постоји разлог за сумњу да “правни проблеми” нису главни разлог, јер се очекује да ће евроскептици на предстојећем гласању остварити резултате без преседана, а суделовање Велике Британије равнотежу може нагнути у погрешном смеру.

Тереса Меј верује да ће продужење Брегзита на дуже раздобље довести до њезине оставке.

ФТ је сажео прве резултате Тересе Меј. Она је натерала заговорнике другог референдума да затраже од ње да објави свој посао, а присталице меког Брегзита желе пронаћи алтернативно решење.

Заговорници Брегзита у земљи су огорчени што Велика Британија неће напустити ЕУ крајем следеће недеље, као што је било обећано. У међувремену, ЕУ је већ јасно ставила до знања како ће бити против продужења процеса до 30. липња. Медији о томе већ пишу, наводећи анонимне изворе у водству ЕУ.

“Продужење чланка 50. до 30. липња биће законски и политички тешко провести. Главне опције за челнике ЕУ су одгодити Брегзит до 23. свибња или барем до краја 2019.”, пише Финеншл Тајмс.

У исто вријеме, краткорочна одгода Брегзита је можда најбоља од свих непожељних опција, иако ће продужити неизвјесност и повећати потенцијалне трошкове за бизнис, закључује ФТ.

Међутим, данас је Јункер поручио да ће се, ако британски парламент следеће недеље не прихвати споразум о договореним условима за излазак земље из Европске уније, морати да одржи ванредни састанак шефова држава ЕУ посвећен тој теми.

“Требаће нам други састанак Већа ЕУ сљедеће недеље, ако се не одобри споразум о раздвајању”, казао је Јункер.

Раније је слично мишљење изразио и луксембуршки премијер Xавиер Бетел.

“Ако британски парламент не изгласа и не подупре предлог премијерке Тересе Меј о Брегзиту, мораћемо се поновно састати”, казао је Бетел новинарима, што значи да ће се на том састанку шефова држава ЕУ тражити да дају пристанак за одгоду Брегзита.

Као што смо раније писали, овај је процес договорен на вишом нивоуи и циљ му је да се Европа и Британци уморе од приче изласку Велике Британије из Европске уније до те мере да ће им бити потпуно свеједно када се распише други референдум о истом питању, на којем у овом тренутку веће шансе за победу имати заговорници останка Уједињеног краљевства у ЕУ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!