KAKO JE ЈУТКА дао хектаре општинског земљишта на Копаонику оцу Бојане Маљевић…

0

Председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка је незаконитим пословањем оштетио буџет општине за неколико милиона евра, сазнаје „Блиц”. Овим случајем тренутно се бави тужилац за организовани криминал.

Јутка је 29. марта 2005. године склопио уговор са предузећем КБМ Београд о заједничкој изградњи ексклузивног етно-еко насеља на локацији Јарам у Туристичком центру Копаоник.

Према сазнањима “Блица”, без јавног надметања, фирми чији је суоснивач и заменик директора Бојан Маљевић, отац глумице Бојане Маљевић, општина Брус доделила је тада чак ДВА ХЕКТАРА земље у закуп на 99 година. Као потписници уговора, појављују се управо Јеличић и Маљевић.

– Уговором је прецизирано да, уместо закупнине земљишта на период од 99 година, предузеће КБМ изгради објекат под називом Општинска кућа која би имала 400 метара квадратних. На тај начин поменуто предузеће регулисало би обавезу за земљиште које је добило – наводи се у папирима.

У међувремену, уговор је више пута мењан и сваки пут био је све штетнији по Брус.

Према документацији до које је Блиц дошао, Скупштина општине Брус донела је закључак да се фирми КБМ, поред поменутог земљишта, ДОДЕЛИ ЈОШ 4.500 КВАДРАТНИХ МЕТАРА.

Истим уговором КБМ се обавезује да на име накнаде за уређење грађевинског земљишта из овог уговора изгради канализациону и водоводну инфраструктуру, електричну и ПТТ мрежу, као и остале инфраструктурне радове у складу са потребама будућег Туристичког комплекса Јарам. Такође, КБМ је био у обавези да изгради колектор за пречишћавање отпадних вода
.
Неколико година касније, у фебруару 2009. поново се мења Уговор о закупу и накнади за уређивање осталог грађевинског земљишта због тога што се КБМ гаси. Овога пута склапа се уговор са фирмом КБМ ПЛУС д.о.о. Београд, а у новом уговору више се не помиње изградња канализационог колектора и система за пречишћавање.

Седам година касније, 24. фебруара 2016. године прави се анекс број 1 Уговора о закупу у који се ставља да је фирма КБМ ПЛУС д.о.о. „извршила све обавезе према општини Брус и Дирекцији за грађевинско земљиште Бруса”, што апсолутно није тачно. КБМ ПЛУС-у је тако опроштено све на шта се обавезала а није урадила.

Уместо свега наведеног, општини Брус предата је само тзв. Бруска кућа и урађена је канализација, али само за потребе фирме КБМ ПЛУС, која је прикључена на општину Рашка. Све друге обавезе су занемарене.

У анексу се чак наводи да трошкове комуналних прикључака Бруске куће плаћа општина Јавном предузећу Рашка, и то 463.440 динара плус 72.000 динара ЕПС Рашка за прикључак на електродистрибутивну мрежу.

Врхунац недомаћинског понашања Јеличића је потврда коју је издала Дирекција за грађевинско земљиште 14. марта 2016. године, којом се потврђује да је КБМ ПЛУС д.о.о. Београд у целости измирио закупнину и да нема више никакве обавезе ни према општини Брус ни према Дирекцији за грађевинско земљиште.

Општина Брус покушала је у два наврата да прода Бруску кућу за 756.000 евра, али није било заинтересованих, због чега се очекује даље снижавање цене. Никоме није јасно ни зашто се Бруска кућа продаје као ни зашто је цена по ару земљишта спуштена испод сваке мере.

Општински челници остали су дужни одговор на питање зашто је КБМ ПЛУС добила потврду да је инфраструктурно опремила ТЦ Јарам иако то није истина.

Стравичан губитак тек следи будући да фирма „Франс констракшн дивелопмент“ треба да гради 24.000 квадрата стамбеног и пословног простора где је цена по квадрату 10.000 динара, али како КБМ ПЛУС није инфраструктурно опремила ТЦ Јарам, што је уговором било предвиђено, општина Брус изгубиће још два милиона евра.

Јеличић је склапањем низа штетних уговора са фирмом КБМ Београд нанео велику штету општини на чијем је челу.

„Курир“ је пре неколико година везано за ову аферу написао да су сувласници „КБМ плуса“ Бојан Маљевић, директор продуцентске куће „Монте ројал пикчерс“ (отац глумица Бојане и Ане Маљевић) и Живадин Тодоровић, власник грађевинске фирме „Матокс“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!