Прочитај ми чланак

ОДРАШЕ НАС УВОЗНИЦИ: Поврће 34 одсто скупље него пре годину дана

0

Поврће је у Србији за 33,7 одсто скупље него пре годину дана, показују подаци Републичког завода за статистику.

Према последњим објављеним резултатима о кретању потрошачких цена поврће је у фебруару било знатно скупље него истог месеца прошле године, док је у исто време воће појефтинило за неких 12 одсто. Храна је за последњих годину дана поскупела око четири одсто, незнатно више су цене меса, хлеба, воде, безалкохолних пића, док је појефтинило уље, шећер, риба, кафа.

За агроекономског аналитичара Милана Пространа више је разлога за поскупљење поврћа. Део се односи на промене у навикама када се ради о конзумирању свежег воћа током зиме, а други је једноставно мања понуда.

– Сезона старог кромпира и црног лука је на измаку и сада имате вакуум док се не појави свеже поврће. Осим тога, прошле сезоне много мање се сејало поврћа, пре свега мислим на црни лук и кромпир јер су пољопривредници сезону пре тога лоше прошли, па наредне нису сејали много ових култура – истиче Простран.

Ово поскупљење би се, како каже, могло објаснити и тиме што су се навике грађана доста промениле у односу на ранији период.

– У ово време смо ми некада јели киселе краставце и кисели купус. Сада ви током целе зиме имате богату понуду – броколи, карфиол, тиквице. То се пре није јело зими, а сада имате тиквице из увоза 220 динара за килограм, па ко може нек плати – напомиње Простран.

Добар део поврћа, напомиње он, стиже из увоза и то је добрим делом разлог због ког је поврће скупље. С воћем је друга ствар јер је, како каже, јабука на пример ове године било све време, односно род је био више него добар.

Председник Националне асоцијације потрошача Србије Горан Паповић каже за Данас да је поврће поскупело због екстрапрофита неколицине увозника.

– Као што се зна ко може да извози јабуке, тако се зна и ко може да увози лук и узима екстрапрофит. Лук кошта од 80 до 200 динара и не можете да нађете домаћи. Исто је и са кромпиром, заштитили смо ивањички кромпир, а сада увозимо кромпир и то лош – истиче Паповић.

Он подсећа да је лук прошле године лоше родио, да претпрошле није могао да се откупи, али напомиње и да је цена висока управо због увозника којих нема много, који узимају профит, а цену на крају, како каже, плаћају потрошачи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!