Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОРКИ НЕ ДАЈУ УНАПРЕЂЕЊЕ јер „Ниje довољно радила због породиљског”

0

„Испуњавам све законом прописане услове за избор у звање редовног професора, али су ме колеге оптужиле да немам довољно радног искуства због трудничког и породиљског.”

Тако за „Блиц“ започиње исповест Весна Тодорчевић, ванредна професорка на Факултету организационих наука, која није ни слутила у шта ће се претворити њен одлазак на трудничко и породиљско због рођења трећег детета.

– Већ 20 година радим на универзитету, а моја каријера је до сада имала природан пут од сарадника и асистента, преко доцента до ванредног професора. Изборни период за ванредног професора истекао је у децембру, пошто се конкурс за редовног професора претворио у ноћну мору. Отказ на факултету нисам добила само зато што породиљско траје до четвртог априла – истиче Тодорчевићева.

Све је почело пре годину дана.

– Током претходне две године породиљског боловања и даље сам се бавила науком, писала научне радове, водила докторате. Имам троје докторанада. Међутим, крајем фебруара прошле године, када је требало да почне моја процедура за избор у звање редовног професора, тадашња шефица катедре одуговлачила је да узме материјале за мој избор. Да би тек 10. априла, и то сат времена пре истека рока, заказала састанак на који није позвала ни мене ни још једног од 10 чланова катедре. Ипак, један колега ми је јавио за састанак и ја сам дошла, али ми је шефица катедре одузела право гласа. Тако да је осам од 10 чланова могло да гласа – наводи Тодорчевићева.

Факултети без коментара

На ФОН-у и Математичком факултету нису хтели да коментаришу ништа у вези са случајем „Тодорчевић“. Преморена мајка троје деце пита се због чега проживљава агонију на послу.
– Овде се изгледа ради само о личним разлозима троје колега са катедре. Питам се које ја то услове не испуњавам, шта ја то немам што мојих троје колега има! Тражим само своја права као научник и професор и чист поглед на моју документацију – истиче Тодорчевићева.

Тек тада схватила је, како каже, шта се крије иза свега.

– Четворо колега са катедре је саставило „допис катедри“, у коме ме, између осталог, оптужују да због трудничког и породиљског боловања нисам довољно радила и да треба да будем још две године ванредни професор, и то са 100 одсто укупног ангажовања. Иначе, ја сам имала 70 одсто укупног ангажовања на ФОН-у и 30 одсто на Математичком институту САНУ. Радила сам три школске године тог изборног периода испуњавајући својих 70 одсто ангажовања. На наставно-научном већу ФОН-а одржаном наредног дана чланови већа реаговали су бурно и оценили га као дискриминишући. Предлог је скинут с дневног реда – наглашава Весна Тодорчевић.

Месеци су пролазили, а решења није било ни на видику.

– Тек у септембру на предлог декана расписан је конкурс за моје унапређење и именована комисија са којом се сложило и наставно-научно веће. На том већу је било и троје колега са катедре, твораца оптужујућег дописа о мени, али нико од њих није имао примедбу на комисију нити је желео да буде њен члан. У комисији за писање реферата била су два члана са ФОН-а, један са Математичког факултета и они су написали извештај који је стављен на увид јавности. Међутим, троје колега са моје катедре, који оспоравају мој избор, сачинили су приговор и послали га декану Математичког факултета, а не ФОН-а. То је било неколегијално и ван прописане процедуре, нешто што се до сада никада није десило – објашњава Тодорчевићева.

Како каже, троје колега тада започиње негативну кампању против ње.

– Пошто сам се, како бих заштитила права, обратила Министарству просвете и Заштитнику грађана, они су мој случај представили као политички. Водили су негативну кампању против мене, а како сам била на породиљском, нисам могла да се браним. Појединци говоре да моја шефица катедре покреће хајку на мене на Математичком факултету, а да је у сенци мог прогањања још и колега са тог факултета коме сам се пре неколико година супротставила због неакадемског коришћења мојих научних резултата. Нажалост, та хајка је била успешна. Иако сам добила подршку колега са ФОН-а, чудном процедуралном заврзламом Математички факултет, који је надлежан да разматра и оцени реферат и моје резултате, концентрисао се само на разматрање приговора и враћа мој реферат назад ФОН-у да објасни „неку формалну недоумицу“ у вези са приговором – прича Тодорчевићева.

Веће ФОН-а поново стаје иза њеног реферата и комисије и шаље одговор на ту „недоумицу“.

 

– Након тога Математички факултет на наредном већу без образложења, не даје позитивно мишљење о мом реферату, који при том уопште није ни разматран. На следећем нивоу, Веће научних области природно-математичких наука, чији је једини члан са ФОН-а управо првопотписница приговора и нова шефица катедре од 1. октобра, поново не даје позитивно мишљење. Пресудно у томе било је њено изношења навода из приговора, који су на ФОН-у већ били категорички одбачени и приложени у материјалима. Комплетан обиман материјал и даље се налази на сајту тог већа. Последња инстанца је Сенат 13. марта – закључује Тодорчевићева.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!