Прочитај ми чланак

ИНСПЕКЦИЈА ВРАЋА ШАКИРУ НА ПОСАО, упркос скандалу око „случаја екскурзија“

0

Снежана Мартић, професорка Девете београдске гимназије, враћа се на посао одлуком инспекције, пренела је Прва телевизија.

О њој је јавност сазнала због екскурзије у Барселону, на коју је прошлог лета водила ђаке, који су остали без хотела на путовању.

„Шакира“, како ђаци зову професорку историје, добила је отказ због проблематичне екскурзије, али је поднела жалбу инспекцији рада, која ју је вратила на посао.

Отказ јој је уручен у новембру, после чега се жалила школском одбору, који је захтев одбио, али ју је инспекцији рада вратила на посао 12. фебруара.

На ту одлуку се жалила школа и сада се чека коначна одлука.

БЛИЦ: „СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ШАКИРЕ?”

О случају Шакира пише и београдски „Блиц”. Њихов чланак, којег потписује Маша Милојковић, преносимо у целости:

„Случај професорке Шакире, која је више од стотину деце летос одвела у Шпанију, где су остали без уредно плаћеног хотела, подигао је приличну прашину, која се још не слеже. Наиме, Снежана Мартић Шакира је због те нелегитимне „екскурзије“ добила отказ у Деветој гимназији где предаје историју, али је поднела жалбу, инспекција рада ју је вратила у учионицу, а чак је и тужила школу!

Подсетимо, Снежана Мартић звана Шакира, професорка је историје у Деветој београдској гимназији, а у жижу јавности доспела је минулог лета када у сопственој режији, а без знања директора ове институције одвела више од стотину ђака у Шпанију. Испоставило се да таква путовања Шакира, практикује годинама, да од њих стиче личну корист, а за то се можда никада и не би сазнало, да се тај пут није ухватила са играчем виспренијим од ње саме, Дејаном Војиновићем, наводним вођом пута, због ког су српски ђаци у Љорет де Мару остали без смештаја. Војиновић и Шакира покушали су да стресу кривицу свако са себе, оптужујући оног другог и водећи рачуницу ко се колико уградио у ово путовање.

У читав случај укључено је неколико професора, али Мартићка је била организатор читаве експедиције, како су нам тада испричали родитељи. Испоставило се и да је на та путовања водила и другове својих ђака, децу којима не предаје и које уопште и не познаје.

Агонија родитеља трајала је док им се деца нису вратила у Србију, а тај моменат посматрала је читава јавност. Реаговао је и министар просвете Младен Шарчевић, и најављена је дисциплинска комисија за Шакиру.

– Мера престанка радног односа изречена је 27. новембра, након чега се колегиница жалила школском одбору, који је њен захтев одбио, а онда се жалила и инспекцији рада, која ју је вратила на посао 12. фебруара. Школа је поднела жалбу јер смо сигурни да смо све урадили по пропису, а сада чекамо решење и надамо се позитивном исходу – реклаје за „Блиц“ директорка Девете гимназије, Татјана Шуковић.

Она каже и да Мартић током читавог процеса заступао адвокат, што није уобичајено у оваквим ситуацијама, као и да су одржане две јавне расправе поводом њеног случаја.

Дисциплински поступак против Снежане Мартић покренут је на основу сумње да постоји злоупотреба и незаконитог располагања средствима, школским простором и имовином установе, за шта се изриче мера удаљавања са радног места, јер је на крају и доказано свесно прибављање противправне имовинске корсти, објаснила нам је директорка Шуковић.

Она додаје и да Шакира није желела да достави списак ученика који су били са њом на спорном путовању.

– Понашала се као да је ово њена приватна канцеларија, туристичка агенција. Деца која нису наши ђаци долазили су да уплаћују рате за летовања за време наставе и тачно се знало у коју учионицу треба да иду – тврди директорка Девете гимназије.

Она је за „Блиц“ испричала и да је Мартићка ову школу тужила суду, а њено враћање на посао тумачи као привремену меру до окончања судског поступка, који, с друге стране, може трајати годинама.

– Нико ту не размишља о деци, нити о томе да је неки професор већ ушао у учионицу, и да сада мора да изађе кад се она вратила.

Шуковић каже да ни родитељи ни ђаци не подржавају Шакиру, нити њен начин рада и да постоје константне примедбе на њен рад, од када је дошла у школу, у септембру 2016.

– За две године колико је ту, била је предмет инспекцијског надзора због десетина пријава родитеља.

– Она стално наводи флоскулу да то сви раде у свим школама, и то је донекле тачно, али то не може да буде оправдање за њене поступке, јер је децу довела у опасност – закључила је директорка Девете београдске гимназије, Татјана Шуковић, која је открила и да се Шакириним случајем баве надлежни из неколико сектора, те да је осим инспекције рада била укључена и туристичка инспекција и други.

– Професори су огорчени што су школа, њени ученици и запослени доспели у жижу јавности због једне несавесне професорке, која је својим поступцима угрозила све оно што су деценијама градиле генерације педагога и ученика пре тога – казала нам је Шуковић.

У жељи да чујемо и њену изјаву, Снежани Мартић смо упутили два позива на број познат нашој редакцији, али без одговора.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!