Прочитај ми чланак

СРБИЈА Хоће сведочанство, не свједоџбу – настава на хрватском, али не на српском

0

Због ограничених капацитета немогуће је сву наставу организовати на сва три службена језика

Будући суботички средњошколци који наредне школске године желе да се школују за техничара графичке дораде и штампе у Политехничкој школи наставу ће моћи да слушају само на хрватском језику, док ће они који буду желели да уче за монтера суве градње и техничара за дигиталну графику то моћи да похађају само на мађарском језику.

Дефицитарни профили бравар-заваривач и механичар моторних возила, који су у сфери дуалног образовања, у Средњој техничкој шкои „Иван Сарић“ од септембра ће бити такође само на мађарском језику.

СМЕРОВИ

Само на мађарском језику наредне школске године биће смерови монтер суве градње и техничар за дигиталну графику и интернет обликовање у Политехничкој школи. У Техничкој школи „Иван Сарић“, поред већ наведених дуалних профила, настава само на мађарском биће и за смер техничар за роботику.

Због тога поједини родитељи осмака негодују јер деца немају прилику да уче оно што воле него оно што морају.

– Није проблем слушати наставу на хрватском, дете ће је разумети, али ће онда добити да код куће ради „задаћу“ уместо задатка а на крају године ће добити „свједоџбу“ уместо сведочанства, што заиста не желимо – каже једна револтирана мајка.

Она није усамљена, јер се многа деца морати да одустану од дуалних профила, нарочито за бравара-заваривача што је веома дефицитарна струка, јер ће настава бити само на мађарском језику.

Реч је о законској одредби да настава буде на сва три језика која су у службеној употреби у Суботици – српски, мађарски и хрватски, али због ограничених просторних и кадровских капацитета, као и броја деце, немогуће је све образовне профиле предавати на сва три језика.

– Сваке године смо суочени са истом причом и увек има незадовољних који желе да им деца одређени смер уче на свом језику. Уписујемо девет одељења, од тога су шест на српском, два на мађарском и један на хрватском језику, ми бисмо највише волели да су сви профили на сва три језика, али то заиста није могуће – објашњава Исо Планић, директор Политехничке школе. – Предали смо предлог уписа за наредну школску годину, који су аминовали Актив директора и градоначелник Суботице, у његово формирање укључен је и Савет родитеља, као и национални савети Мађара и Хрвата. Сада треба да га одобри ресорни покрајински секретаријат, а потом и Министарство просвете.

Планић закључује:

– Увек ће бити негодовања, што све нема на српском или што више профила нема на мађарском и хрватском језику, али ми немамо начина да свима испунимо жеље.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!