Прочитај ми чланак

ЗАПАД БРУТАЛНО ПОДРЖАО ВУЧИЋА Суд у Стразбуру одбио жалбу српских пензионера!

0

Како је образложењу пише, тужба која је базирана на КРШЕЊУ УСТАВА СРБИЈЕ је одбијена јер подносилац представке (пензионери) „није у довољној мери оштећен“. Одлука је коначна без права на жалбу, па ће представка, односно сви поднети документи и докази, бити уништени по истеку годину дана. Није тешко закључити шта ЕУ очекује за узврат од Александра Вучића...

Фото: Н.С.

Суд за људска права у Стразбуру, који је недавно као „неприхватљиву“ одбацио колективну тужбу пензионера због четворогодишњег умањења пензија, доставио је образложење своје одлуке, саопштио је Синдикат пензионера Србије „Независност“, који је представку поднео Суду.

Како је навео тај синдикат, у образложењу пише да је тужба одбијена јер подносилац представке „није у довољној мери оштећен наводним кршењем Конвенције“.

Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио је као неприхватљиву колективну тужбу Синдиката пензионера Србије “Независност”, који заступа око 2.000 пензионера због четворогодишњег умањења пензија по Закону о привременом начину исплате пензија. Како је пре неколико дана саопштио Синдикат, они су обавештени “само да је одлука коначна, да нема права жалбе, те да ће представка и приложена документација бити уништени након протека времана од годину дана”.

У међувремену, стигло је и образложење одлуке Европског суда за људска права, у којем је, како преноси Синдикат пензионера, наведено да је Суд на заседању одржаном 10. јануара 2019. године, у саставу једног судије, а у складу са Конвенцијом, испитао представку у облику у ком је поднета.

„Суд је установио да подносилац представке није у довољној мери оштећен наводним кршењем Конвенције, како би тврдио да је жртва злоупотребе у оквиру значења наведене Конвенције….“, пише, како је саопштио Синдикат, у образложењу Суда у Стразбуру, чију одлуку је потписао судија Петер Пацолеј.

За Синдикат пензионера Србије „Независност“ ово образложење је неприхватљиво.

„Очигледно је да се наше и виђење око 2.000 пензионера којима је четири године отиман део пензије као њиховог стеченог права и личне имовине, које је Синдикат преко представке Суду у Стразбуру заступао, и господина судије Пацолеја, о томе шта је ’оштећење у довољној мери’, апсолутно разликује. Уколико је нешто у супротности са Уставом и законима једне земље, а задирање у стечено право, односно у имовину пензионера, по нама је сасвим довољно ’“оштећење“ и оправдан разлог за тражење обештећења“, наводи у саопштењу Синдикат.

Како су додали, за њих ово није крај приче, јер ће искористити „сва легална средства синдикалне борбе, у земљи и на међународном плану, како би покушали да издејствују правду за оштећене пензионере“.

Србија била „близу банкрота“

Пре обраћања Суду у Стразбуру, Синдикат се жалио свим надлежним институцијама, укључујући и Уставни суд. Како су раније саопштили, поменутим законом Устав је прекршен у делу који говори о неповредивости стеченог права, а Закон о ПИО у члану којим је утврђено да се обрачунати износ пензије може мењати само уколико дође до промена параметара узетих у обзир код обрачуна пензијске основице за сваког носиоца права на пензију (радног стажа и износа уплаћених доприноса).

“Од Уставног суда, највише судске инстанце у земљи, тражили смо преиспитивање уставности спорног закона, а на негативан одговор, поднели смо, још 2015. године, уставну жалбу. Уставном суду су требале скоро три године да нам на ту жалбу одговори, наравно, поновно негативно”, саопштио је Синдикат пензионера пре подношења представке Суду у Стразбуру.

Закон о привременом начину исплате пензија донет је 2014. године без јавне расправе, уз образложење Владе да је та мера неопходна због тога што се Србија суочава с тешким финансијским проблемима и што је “близу банкрота”.

Ова мера довела је до бројних протеста пензионера.

О укидању закона се полемисало и крајем 2017. године када је усвајан буџет Србије за 2018. годину. Тада је Фискални савет оценио да више не постоје разлози због којих су пензије смањене, те да би Закон требало укинути. Скупштина је укинула закон тек у септембру прошле године, усвајањем измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Након првобитне пресуде у корист једног од пензионера, Виши суд у Новом Саду усвојио је жалбу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и преиначио првостепену пресуду Основног суда у Бачкој Паланци којом је раније пресуђено да ПИО пензионеру врати износ који му је ускраћен по закону о умањењу пензија из 2014. Овом одлуком одбијена је тужба и захтев за исплату пензионера Ј. М. из Бачке Паланке. Како се наводи у одговору Инсајдеру, Виши суд је овакву одлуку донео јер је оценио да је ПИО само поштовао Закон о привременом уређивању начина исплате пензија који је и прописао исплату умањених пензија.