Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: ЕУ показала да навија за послушног Вучића

0

„Маја Коцијанчић, портпаролка у Европској комисији, потпуно је у праву да је парламент место где треба да се расправља о политичким и другим питањима и место где се покрећу реформе…

…Међутим, портпаролка ЕК требало би да зна да је српски парламент одавно постао место у коме се води борба до истребљења против неистомишљеника, да ту одавно нема политичке дискусије и да је то разлог због кога се опозиција определила на бојкот парламента. Тврдњом да бојкот парламента није прихватљив Коцијанчић и Европска унија показали су да навијају за стабилократију и послушног политичара какав је Александар Вучић“, сматрају листом опозициони посланици у разговору за Данас и додају да упркос ставу ЕК неће одустати од бојкота пленарних седница Скупштине Србије.

Гордана Чомић, посланица Демократске странке, сматра да Маја Коцијанчић није изрекла неку потпуно новост, говорећи о поштовању рада парламента.

ЕУ, је према њеним речима, увек до сада била против бојкота парламента, без обзира да ли је реч о Албанији, Србији, Црној Гори, Македонији… „Сваки пут када се тако нешто дешавало из ЕУ су слали такву исту поруку и било би изненађење да промене став о дијалогу и институцијама. Слично је и да подршком протестима и у земљама чланицама и земљама кандидатима. Став ЕУ је да је право на ненасилан протест, демократско право. Они увек позивају на уздржавање од сваког облика физичког насиља. Мора се знати да су обе поруке и подршка владавини права и критика власти која неће дијалог“, истиче посланица ДС.

Мариника Тепић, самостална посланица, сматра да у нашем парламенту расправе већ дуже време нема и да су пленумски рад посланици режима претворили у театар апсурда, злоупотребе пословника и игнорисање скупштинских процедура.

„Све то кулминирало је у последњих годину дана када су закуцавани последњи ексери у ковчег парламентаризма у Србији. Вучић је то наличје свега, па и парламентарне дебате, промовисао још док је био премијер током овог нашег мандата. Насиље и простаклук који је увео у парламент нема равног у целој Европи. То су све разлози нашег бојкота и сигурна сам да би госпођа Коцијанчић једнако поступила да се нашла на нашем месту“, наводи Тепићева.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, каже да Коцијанчић има право на своје мишљење, али да он не види какве то има везе са протестима у 80 градова Србије.

„Ако је Брисел на Вучићевој страни, нека то отворено кажу. Ако он овде може да ради шта хоће зато што њима завршава посао око КиМ или им бесплатно поклања наша природна богатства – онда да то знамо. Али не верујем да су европске вредности гушење медија, изборна крађа, пребијање новинара, уништавање парламентаризма“, сматра Обрадовић.

Соња Павловић, самостална посланица и потпредседница удружења Грађанска платформа, сматра да је однос ЕУ према земљама Западног Балкана лицемеран и да ЕУ одговара зацементирано стање кршења владавине права као и замрзнута слика у којој једне те исте владајуће гарнитуре одводе земље овог поднебља што даље од ЕУ.

„Чега се то плаши ЕУ на Балкану, а што нам се већ није десило? Да ли су ове генерације осуђене на имитацију демократије, имитацију реформи, имитацију придруживања ЕУ, имитацију живота. Да ли је то разлог због којег ЕУ не подржава реформске снаге већ се неумољиво држи стабилократије? Само истинске реформе и европске интеграције Западног Балкана могу довести до трајне стабилности, а не подршка аутократским режимима“, каже Павловићева. Додаје да „балканском пролећу“ о коме говоре из ЕУ Србија може само да се нада, али да су сасвим сигурно протести на Балкану постали питање одбране грађанске части и достојанства.

И Санда Рашковић Ивић, посланица Народне странке, слаже се са ставом ЕУ да је парламент место где се дискутује о политичким питањима. „У српској скупштини одавно нема политичке дискусије, јер је дискусију укинула власт. ЕУ навија за стабилократију и за политичаре који су послушни, а то је Вучић, па без бојкота парламента протести би личили на лајање иза плота и не би производили ефекат“, истиче Рашковић Ивић.

Татјана Мацура, шефица посланичког клуба СМС, прижељкује да ће председница Скупштине Србије Маја Гојковић након поруке из Брисела схватити поруку и сазвати колегијум парламента, на коме би иза затворених врата опозиција и власт договорила око минимума услова за нормалан рад парламента.

„То нам је ваљда свима циљ? Уколико не дође до озбиљног помака и опозиција одлучи да настави са бојкотом, најмање што дугује шетачима је радикализација која подразумева враћање свих мандата и средстава које организације добијају из буџета. Тако ће међународна заједница ваљда озбиљније схватити проблем опозиције са кризом демократије. Наш парламент није измислио бојкот, то се користи свуда и представља само један вид парламентарне борбе. Уколико желимо да укажемо да овде нешто није по стандардима ЕУ, мораћемо то радикалније“, закључује Татјана Мацура .

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!