Прочитај ми чланак

АМБАСАДА САД: Бојкот избора и скупштине је унутрашња ствар Србије

0

Питање евентуалног бојкота избора и бојкота у Скупштини унутрашња је ствар Србије коју би требало у обзир да узму грађани и челници Србије, саопштила је Амбасада САД.

У амбасади је то речено у одговору на упит Радија слободна Европа о стању демократије у српском парламенту и бојкоту скупштинских заседања на који се одлучио део опозиције.

Један од лидера опозиционог блока Савез за Србију Вук Јеремић претходно је изјавио да САД не подржавају одлуку овог политичког савеза да бојкотују институције, као и евентуалне ванредне изборе под тренутним условима.

„САД су утемељене на начелу власти чија праведност почива на сагласности грађана, а демократски легитимитет стиче кроз периодичне слободне и поштене изборе. Да бисмо боље разумели српско друштво, сусрећемо се с представницима широког спектра српске политике и друштва. Охрабрујемо градјане да у потпуности учествују у свим аспектима демократског друштва“, наведно је у одговору Амбасаде САД у Београду.

Забринутост због претњи новинарима и активистима

Амбасада САД у Београду изразила је забринутост због претњи насиљем према новинарима, активистима цивилног друштва и политичарима у Србији.

„Слободни медији и здраво цивилно друштво су темељ демократије“, навела је америчка амбасада на свом Твитер налогу.

Амбасада је изразила уверење да су и српске власти забринуте због тога и очекивање да ће се све претње истражити.

„Надамо се да ће надлежни органи брзо истражити све претње како би се обезбедило безбедно окружење за све грађане Србије“, наводи се у поруци.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!