Прочитај ми чланак

Н1: Опозиција за 3 месеца није успела да се „пробије“ ближе челу протестне колоне

0

Ни после 12 недеља протеста, Савез за Србију није успео да се позиционира као уједињујући политички фактор побуњених грађана. "Споразум са народом" није довољан, већ је то симболични први корак, оцењују аналитичари.

Колики су капацитети уједињене српске опозиције, а колико реална њихова обећања? Ни после 12 недеља одржавања протеста прво у Београду, а потом и широм земље, Савез за Србију није успео да се позиционира као уједињујући политички фактор побуњених грађана.

Конкретан покушај да се премости јаз неповерења је такозвани „Споразум са народом“, који аналитичари оцењују као „млак гест“, али и потенцијално солидан увод за неке озбиљније потезе.

На челу колоне на протестима у Србији нећете видети лице нити једног опозиционог политичара, јер се из суботе у суботу, перјанице Савеза за Србију држе подаље и од камера и од првих редова.

Писац Вуле Журић разлог за то види у политичкој прошлости опозиције. „Сад када се све наместило као кец на 11, да ти станеш на чело тог народног незадовољства, ти то не можеш да урадиш зато што те се врло врло сећају по врло лошим стварима“, објаснио је он.

А шта ако би се неко од опозиционара ипак осмелио да стане иза овог транспарента? То би свакако значило много мање људи на протестима, уверен је професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић.

„Значило би да протести добијају други карактер и другу артикулацију што би сигурно одбило многе људе“, истакао је он.

Многе су, ипак и привукли – писменим обећањем да ће мењати систем против кога се буне. Да потпише такозвани „Споразум са народом“, народу су премијерно понудили 16. фебруара. Дан касније председавајући Савеза за Србију и лидер Народне странке Вук Јеремић казао је да је десетине хиљада грађана потписало тај документ.

Осам дана касније, Јеремић се позива на исте бројке. Када смо замолили за прецизнију цифру, уместо броја потписаних, добили смо информацију о броју непотписаних уговора.

„Па ја знам да смо више стотина хиљада копија споразума у тих 50 градова послали (…) Кад имате физичке папире широм Србије то није једноставно сабрати“, казао је он.

А кад се све сабере и одузме, број потписа можда и није тражени резултат, каже професор Павићевић.

„Ви тамо само оставите име и убаците тај папир у оно сандуче, тако да просто ствар са потписивањем није нешто што би на крају могло да буде и проверљиво колико је заиста људи потписало (…) Значи тај папир није довољан, он је просто неки симболички први корак“, оценио је он.

Корак на тешком путу повратка изгубљеног поверења, додаје Павићевић, са чим је сагласан и Вуле Журић.

„Ту сад долази до одређене врсте шизофрене ситуације, ја то тако видим, да видимо исте оне који су и ’96. протестовали, али то сад очито постаје проблем и те саме организације, у ствари опозиције, због тих тридесет година неке хипотеке изневерених очекивања“, подсетио је он.

Јеремић управо „Споразум са народом“ види као „ветар промене“.

„Уз сво дужно поштовање резервама које један број грађана има гледе политичких организација због свега онога што смо прошли, а поготово у последњих неколико година, ипак, било је неопходно направити те кораке ка оздрављењу грађана и оних који сутра у оквиру институција треба да их представљају. И Споразум са народом је важан корак у том правцу“, сматра председавајући Савеза за Србију.

Али је, верује, подједнако важно споразумети се и са другим народима.

„У Србији до промене власти – од Немањића до сада – није долазило у потпуној издвојености од контекста међународних дешавања“, подсетио је Јеремић и најавио да ће следеће седмице посетити Сједињене Државе.

„Одлазим у Вашингтон као председавајући СзС, да бих покушао да отклоним опасност од тога да се Америка постави тако да спречи промене у Србији. Да их спречи, зарад тога да би Косово ове године постало члан УН-а“, казао је он.

То тешко да могу и крупнији амерички званичници, а камоли неко ко долази из Србије, скептичан је професор Павићевић.

„Кажем да може нешто у том смислу да уради – то је тачно, али да спречи потписивање неког споразума, то је мало илузорно“, поручио је Павићевић, саветујући опозицији да мора да се потруди мало више.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!