Прочитај ми чланак

РОДИТЕЉИ НЕСТАЛИХ БЕБА: Закон не гарантује да ће истрага довести до ИСТИНЕ!

0

Представници комитета министара Савета Европе поново су, овог пута у Београду, затражили од званичника да што пре усвоје закон о решавању случајева несталих беба. После година кашњења - више нацрта закона. У Скупштини кажу да ће закон на дневни ред доћи на пролеће. Међутим, то није документ који задовољава родитеље који деценијама траже истину.

„Што каже оно српско – боље икад него никад“, каже Петар Петровић, председник Одбора за правосуђе.

А да би закон о несталим бебама био икада донет – дошли су из Савета Европе да нас подсете да га немамо…

„Дошли смо да апелујемо да се што пре предузму кораци ка усвајању овог закона који заправо представља разраду онога што подразумева спровођење пресуде Европског суда за људска права, како би породице сазнале судбину својих несталих беба“, поручио је Кристоф Поирел, директор директората за људска права Савета Европе.

Закон је иначе, у процедури и на чекању од прошле године, а у ресорном одбору кажу да би веома ускоро – можда већ у марту – Скупштина Србије могла да га разматра.

„Очекујемо да коначно ово питање буде, да каже, скинуто са дневног реда… Да кажем, јавности. Према мојим сазнањима, требало би да на једној од првих седница пролећног заседања Народне скупштине републике Србије овај закон уђе у начелну расправу, нормално, и усвајање после тога“, каже Петар Петровић из Одбора за правосуђе.

Тога се и бојимо, одговарају родитељи несталих беба, који од самог почетка нису задовољни нацртом закона. Током дана су и они разговарали са представницима Савета Европе.

„И они схватају да овај закон, који је у скупштинској процедури због комплексности приче, неће моћи да испуни пресуду суда у Стразбуру. Србија ће бити у проблему уколико усвоји овај закон, јер ниједно удружење ни родитељи неће пристати на такав закон“, каже Никола Шегрт из Београдске групе родитеља несталих беба.

Родитељи кажу да ни амандмани неће помоћи, јер закон не гарантује да ће истрага довести до истине већ до новчане надокнаде. Ипак, у Скупштини Србије за сада нема речи о повлачењу.