Прочитај ми чланак

АБМАСАДОР ШПАНИЈЕ ПИСАО ЧАНКУ: Ви у Србији причате о демократичности?!

0

Амбасадор Шпаније Мигел Фуертес упутио је писмо лидеру Лиге социјалдемократа Војводине Ненаду Чанку. Србин.инфо пита: Од када је у Србији постало нормално да Вучићев опозиционар напада државе које нису признале Косово и Метохију и спочитава им да нису демократске док најновији светски извештаји показују да Србија више није слободна земља...

Он је негодовао због Чанкове оцене о демократичности у Шпанији и позива га да се с том темом боље упозна, за шта га упућује и на најновију листу Фридом хауса (Вучићева Србија више није слободна земља већ је пала у ранг држава са ограниченом слободом), која државе у свету рангира управо према степену демократичности.

Фуертес, наиме, каже да је изненађен оценом Чанка да је референдум у Шпанији „завршио масовним кршењем људских права и држањем политичких затвореника“, а што је, како је лидер ЛСВ навео, утврдио након боравка у Барселони где је, како је сам казао, био како би „пратио демократичност референдумског процеса“.

„Не знам које су Ваше квалификације да издајете ‘уверења о демократичности’, али Вам достављам, ради бољег информисања Democracy Index 2018 који је објавио The Economist Intelligence Unit, из кога ћете видети – претпостављам са изненађењем – да је Шпанија једна од 20 земаља у свету са пуном демократијом“, навео је шпански амбасадор.

Он је Чанку проследио и део листе последњег извештаја Фридом хауса (Freedom in the World 2019) из које ће, како га је упутио, сазнати да је Шпанија добила 94 поена, исто као Естонија, Исланд и Немачка.

„Надам се да ће Вам ове информације бити од користи приликом саопштавања Ваших ‘питорескних’ мишљења и давања квалификација о демократичности“, поручио је амбасадор Фуертес, а саопштила Амбасада Шпаније у Србији.