Прочитај ми чланак

УДАРИО НА СРБЕ С ПРАВОМ: Говор свештеника одјекује Србијом, многи постиђени!

0

Још дуго ће се причати како је један млади свештеник у насељу Бечмен, у општини Сурчин (некада познатој по криминалу) на Божић кудио своје парохијане, а они немо и постиђено гледали у земљу.

Није то била служба на какву смо навикли, али је била отрежњујућа и болна. Таман каква и треба да буде како би се залутале овчице вратиле у своје стадо. Зашто видео овог говора није био актуелан само три дана, као што бива са свим осталим виралним клиповима? Просто је: зато што нас боли.

Колико сте пута у последњих годину дана отишли у цркву? Колико се пута причестили и исповедили? И не вадите се на паљење свећа и слављење крсне славе. То не доноси мир у души, ни у кући. Колико пута сте критиковали другог, посвађали се с братом и окренули леђа свом ближњем, колико пута опсовали Бога или детету рекли: “Убићу Бога у теби”?

Колико вас је срамота на скали од 1 до 10 док читате ова питања?

Када је 6. јануара ове године јереј Немања Бошковић започео своју посланицу, некако је све испред цркве утихнуло. А док гледам снимак тога, чини ми се да се у окупљенима подигла бура осећања. Срама и покајања.

Не очекујући да ће службу започети тако што ће рећи да је незадовољан својом службом, само су га ћутљиво посматрали.

– Питам се браћо и сестре, да ли толико волите своју породицу, своју децу, када немате сат времена да издвојите Бога ради, а самим тим ваше деце ради. Чујем да се народ жали како им је лоше, а мноштво народа се исповеда како иде код муслиманских хоџа на благослов и то Срби православци који славе славу. А хоџе се хвале како Срби долазе на њихов запис за молитву – рекао је јереј Немања Бошковић.

Потом је додао да жели да се исповеди.

– Ви сте, браћо и сестре, моји парохијани и хоћу да вам кажем да сам врло незадовољан својом службом овде у вашем месту. Пре свега, преко целе године црква је празна, браћо и сестре. Година има 365 дана, око 50 недеља, плус празници, а то је 70 служби годишње, а сат времена траје служба. Питам се онда, браћо и сестре, да ли волите толико вашу децу, породицу, када немате сат времена да издвојите Бога ради, а смим тим ваше деце ради. Мноштво народа се жали како му је лоше, а многи иду код муслиманских хоџа на благослов – рекао је.

– Срби, православци, који славе своју славу, а хоџа на Старом Сајмишту Алија и хоџа на Лединама се хвале како им Сурчинци православци долазе по хоџин запис за молитву. Они се баве спиритуализмом, а ми се бавимо духовношћу и кроз тај спиритуализам човек може да добије исељење, али верујте ми: без крста мира у вашим кућама бити неће. Без свете службе, без исповести, без причешћа. Кило свећа да палите без исповести, без причешћа без свете службе неће бити спасења и нећете имати мира у вашим кућама – додао је.

Осврнуо се и на псовке које изговарамо свакодневно.

– Србин псује од Господа Бога до свих ствари на земљи, до оне најстрашније псовке: “Убићу Бога у теби”. Србин то ради, а не пита се зашто му је тако лоше.

На крају је критиковао све окупљене због свађа које имају са ближњима, због тога што славе крсне славе, а рођеном брату неће да пруже руку.

– Док се не измиримо једни са другима, неће нам помоћи крсна слава, ни господ Бог – закључио је.

Све док вас ове речи буду болеле, то вам је знак да и даље грешите и да је спас далеко од вас. Сами одлучите да ли вам треба такав живот.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!