ЗИМА ЗАДАЈЕ ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ: Стиже нових 10 ледених дана, ево какво нас време …

0

Високе температуре за ово доба године, а онда нагли пад, па поновни скок обележили су неколико недеља за нама, а тако ће се наставити и до краја овог месеца. Први следећи скок стиже нам крајем викенда, када ће температуре у Србији бити чак до 16 степени. Али зими ту није крај.

Тренутно је нешто топлији ваздух, па су температуре у плусу, а слично време чека нас до викенда.

Foto: Tanjug/AP

Велике осцилације између јутарње и дневне температуре су нормалне, с обзиром да су дневне темпратуре за 8 степени више у односу на просечне вредности у ово доба године (између 3 и 7 степена).

Након топлог и готово пролећног викенда, већ у наредној недељи температуре се враћају у „нормалу“, што нам доноси благо захлађење и вредности температуре до 5, 6 степени, наводе метеоролози.

Фебруар без већих изненађења

Према његовим најавама, до краја текућег месеца неће бити већих температурних осцилација, а максималне температуре у фебруару износиће 15, 16 степени, док се не очекује драстичан пад температуре, испод нултог подеока рецимо, осим на планинама, наравно.

Метеолози наводе да је готово немогуће да температуре падну испод нуле, а до 22, 23. фебруара нема на видику захлађења са снегом у нижим пределима, те очекује да истог неће бити ни до краја месеца, али да постоји могућност падавина у виду кише.

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

Према детаљној дугорочној прогнози времена за целу следећу недељу – од 18 до 24 фебруара, коју је урадио РХМЗ, у већем делу Србије прогнозира блаже (топлије) и сувље, а у Поморављу и Јужном Банату блаже и просечно суво време.

Јутарња температура ваздуха имаће вредности у интервалу од -2 до 3 степени, док ће највиша дневна температура, уз мања колебања, имати вредности у интервалу од 5 до 12 степени, на југу Србије и до 14 степени.

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

Око 18. фебруара и од 22. до 24. предвиђа се чешћа појава углавном кише или суснежице, а на високим планинама снег.

У периоду од 25. до 03. мата одржаваће се период блажег (топлијег) и просечно влажног времена. Око 25, 26, 28. фебруара као и почетком марта предвиђа се чешћа појава кише или суснежице, у току ноћи и суснежице или снега, а на високим планинама снег. Јутарња температура ваздуха имаће вредности у интервалу од -2 (на планинама) до 5 степени, док ће највиша дневна температура, уз мања колебања, имати вредности у интервалу од 7 до 15 степени, на западу Србије и до 17 степени.

Ипак, најаве и прогнозе за фебруар никако не значе да је зими дошао крај, с обзиром на променљив март, какав смо имали у годинама за нама.

Март и сам крај зиме уопште, умеју да изнанаде. Прошле године смо почетком марта имали снег и веома хладно време, а у претходним годинама дешавало се да управо тада имамо право пролећно време, а ваћ у априлу летње – објашвања Ђурић и додаје да ће се снег у вишим планинским пределима задржати до краја зниме, те ће љубитељи скијања несметано моћи да узивају у зимским спортовима до самог краја сезоне.

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

Последњи ударац зиме

Тако се у марту очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 6 до 10, а у брдско-планинским крајевима до 16 дана. Током марта се очекује количина падавина у границама просека у целој земљи.

Прогнозира се да ће средња мартовска количина падавина у нижим пределима бити од 30 мм до 60 мм, а на планинама до 80 мм. Очекује се да у марту број дана са падавинама буде у интервалу од 8 до 12, а у брдско-планинским крајевима од 16 до 23 дана.

Према детаљној прогнози РХМЗ-а, у Србији се очекује март са средњом температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека са одступањем око 1 степена. Средња мартовска температура имаће вредности у интервалу од 6 до 9 степени, а у планинским пределима од -1 до 3 степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за март бити од 12 до 14 степени, а у планинским пределима од 3 до 8 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 2 до 5 степени, а у планинским пределима од – 4 до 0 степени.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!