Прочитај ми чланак

ЂИЛАС У БРИСЕЛУ: Вучић и његова влада главни генератори насиља у политици

0

Главни генератор насиља у политичком животу Србије су Александар Вучић и његова влада, изјавио је данас у Бриселу један од лидера Савеза за промену Драган Ђилас.

Он је нагласио да би Европа требало да препозна оно што се дешава у Србији и пружи конкретну подршку људима који се боре за слободу и демократију, саопштено је из Савеза за Србију.

Wikimedia Commons

Опозиција ће наставити да се бори заједно са грађанима који протестују широм Србије, истакао је Ђилас на скупу „Процес европске интеграције Србије“, у организацији Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) у Европском парламенту. „Протекла два месеца људи у Србији протестују у више од 50 градова, захтевајући престанак насиља, ослобађање заробљених медија и институција…

Универзитетски професори, студенти, уметници, пољопривредници… сви шетају заједно са стотинама хиљада других људи“, рекао је Ђилас.

Он је навео и да ће опозиција грађанима понудити споразум којим се обавезује да ће након првих слободних избора формирати владу стручњака чији ће задатак бити да успостави нови систем и доведе слободу и демократију у Србију. До тада, бојкотоваће све изборе који се одржавају под садашњим условима.

Ђилас је упозорио на изузетно висок притисак на правосуђе, као и на ерозију свих институција. Председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изразио је задовољство што у Бриселу бораве баш у дану у којем се српска опозиција ујединила потписивањем предлога „Споразума са народом“. Јеремић је навео да је светло у Србији коначно упаљено и да режим више неће бити у стању да искривљује чињенично стање у својим међународним наступима. „Закључак годишњег извештаја ‘Фридом Хауса’ да Србија више није слободна земља не изненађује наравно никога ко у њој живи, но неће проћи много времена док тога не постане свестан и читав свет“, рекао је Јеремић.

Он је оценио да је дијалог са европским институцијама од највеће важности и изразио наду да ће српска опозиција имати прилику да поново разговара са представницима ЕУ, не само у Бриселу, него и у Београду. „Србија се буди и ствари ће се променити“, закључио је Јеремић, наводи се у саопштењу Савеза за Србију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!