Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: Протест левичара против Туђмана и политичке репресије

0

У Загребу је испред споменика бившем председнику Хрватске Фрањи Туђману одржан протест „Против политичке репресије”.

Учесници су тражили да се одбаци оптужба против младића Филипа Драче који је недавно на том споменику нацртао срп и чекић, јер сматрају да су у питању политичка репресија, хајка и линч, преноси Хина.

„У деиндустријализованој и исељеној Хрватској у којој већина становништва једва преживљава, а домаћи и страни капиталисти на најгрубљи начин деценијама експлоатишу раднице и раднике, сељанке и сељаке, пензионере и студенте, прошле седмице је почела медијска и јавна хајка”, навели су организатори у изјави за хрватске медије; и додали: „С друге стране, државни апарат, који током 1990. успоставља и њиме ауторитарно управља Фрањо Туђман, није учинио ништа да заустави уништавање преко 3.000 споменика и спомен обележја посвећених антифашистичком отпору, борби за народно ослобођење, као и стотинама хиљада жртава усташко-фашистичког терора.

Организатори су и истакли да је нужно нагласити чињеницу да „садашњи режим наставља с толерисањем неофашистичког вандализма, док се у неким случајевима укључује и у промоцију усташке иконографије”.

„Масовна употреба експлицитних или латентних симбола усташког режима не проблематизује се у јавности већ више од две деценије, упркос томе што су законски забрањени, за разлику од комунистичких, радничких и антифашистичких симбола.

Очити резултат јесте да се таква кривична дела и њихови починитеље не осуђују и не прогањају”, наводи се даље у позиву.

Демонстранти, међу којима је био и оптужени младић, носили су заставе Радничког фронта и Социјалистичке радничке партије Хрватске (СРП) и тражили и да надлежне институције почну и са процесуирањем и кажњавањем одговорних за уништавање споменика и спомен-обележја припадницима Народно-ослободилачке борбе.

Међу стотинак учесника протеста била је и председничка кандидаткиња Радничког фронта Катарина Пеовић која је рекла да је „репресија институција у случају Филипа Драче била претерана”, а објављивање његове фотографије оценила је као „политички прогон”, преноси Танјуг.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!