Прочитај ми чланак

ШИМУНИЋ изгубио на суду у Стразбуру: „За дом спремни…“ је усташки поздрав

0

Бивши фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић доживео је велики пораз на Европском суду за људска права, преноси “Индекс“.

Шимунић је тужио Хрватску јер је осуђен због узвикивања усташког поздрава “За дом спремни“ 2013. године након једне утакмице на Максимиру.

Шимунић је због тога осуђен на Прекршајном суду у Загребу, а пресуду је потврдио и Високи прекршајни суд који му је новчану казну повисио на 25.000 куна.

Он је Хрватску потом тужио у Стразбуру, објашњавајући да је “За дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да је у његовом случају, између осталог, прекршен члан 7. Европске конвенције о људским правима, као и да му се ограничава слобода говора.

Тужба је одбачена.

“Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао је да буде свестан могућег негативног утицаја тог противзаконитог узвика на понашање публике и морао је да се сусдржи“, наводи се у закључку пресуде.

Суд је закључио да је “усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима темељену на различитој религији или етничком пореклу“.