Прочитај ми чланак

НАРОДНИ ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ: Пожега, Милановац, Сомбор, Прокупље, Крагујевац …

0

Око 350 демонстраната, незадовољних актуелном влашћу, окупило се вечерас у Горњем Милановцу на другом протесу под паролом „Један од пет милиона“, јавља Бета.

Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника.

Грађани су поново прошетали од централног градског трга, главном улицом до касарне и назад.

Протест је подржала група грађана Млади Милановца и странке окупљене у Савезу за Србију које су у локалној скупштини опозиција владајућој коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

На првом протесту у Горњем Милановцу прошле суботе окупило се око 100 људи.

Једанаести протест у Пожеги против локалне власти

Грађани Пожеге су протестовали и вечерас, једанаести пут од фебруара прошле године, против локалне власти у том граду.

Народ је најпре минутом ћутања одао пошту Бранимиру Адашевићу, књижевнику из Пожеге који је, пре неколико дана, изненада преминуо у својој 45. години, а потом су организовали протестну шетњу Тргом слободе.

Називајући окупљене „слободним грађанима који већ једанаести пут протестују“, Никола Маслаћ, члан Удружења „Иницијатива за Пожегу“ које је организовало и вечерашње протестно окупљање, захвалио се председнику општине Милану Божићу (СНС) што је „обезбедио бесплатни јавни превоз у граду како би грађани могли да дођу на тај скуп и што „Инцијатива“ није морала да ангажује аутобусе, како то чини СНС“.

Прва протестна шетња у Прокупљу

Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС и Александра Вучића вечерас је први пут одржана у Прокупљу. У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак углавном млађих Прокупчана носило је транспарент “Један од пет милиона – Прокупље” и “Прокупље без страха”. Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу Топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља као и да се из Општинског Већа “избаце” пензионери а на њихово место доведу стручни и образовани људи.

Демонстранти који су дували у пиштаљке и носили жуте прслуке након окупљања на централном градском тргу прошетали су и главном прокупачком улицом. У Прокупљу свако вече, са жутим прслуцима и пиштаљкама, већ месец дана шета једна мања група људи у знак подршке демонстрантима у Београду.

Трећи протест у Крагујевцу

Протест “1 од 5 милиона” у Крагујевцу окупио је у суботу, 19. јануара, око 3.000 Крагујевчана. Грађани су се на платоу испред Робне куће окупили по трећи пут ове године, како би изразили своје незадовољство поступањем власти у Србији. Протесна шетња имала је овога пута мало другачији ток. Уместо ка Улици Саве Ковачевића, колона се упутила Улицим Николе Пашића. Колона је застала пред Радио телевизијом Крагујевац и задржала се неколико минута. Дувајући у пиштаљке шетачи су исказали своје незадовољство начином извештавања ове телевизије. Затим су уз главну улицу кренули ка Саборној цркви, да би се Улицом Кнеза Милоша спустили до Прве крагујевачке гимназије.

– Од протеста очекујем оно што и слоган каже да је почело. Видећемо где ће и како да се заврши. Битно је да се пробудила нада, да се пробудила енергија међу грађанима, рекао је за портал Прессек Ненад Кулачин, један од говорника на протесту.

На протесту у Крагујевцу требало је да говори и глумац Сергеј Трифуновић, али се он због болести није појавио. Трифуновић се на свом твитер налогу извинио Крагујевчанима и најавио свој долазак на наредни протест.

– Још једном моје извињење грађанима Крагујевца: овај пут зато што због болести нисам у могућности да дођем код вас данас, као што сам обећао. Закован за кревет, нећу ићи у шетњу ни по Београду. Видимо се следеће суботе, написао је Трифуновић.

Протест је протекао мирно и без инцидената. Наредни скуп заказан је за суботу, 26. јануар, у исто време на истом месту.

Истим поводом, окупаље народа је било и у Сомбору и Руми

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!