Прочитај ми чланак

ШТА СВЕТСКИ И РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈИ ПИШУ о Путину у Београду

0

Руске државне телевизије веома опширно су данас извештавале о посети председника Владимира Путина Србији, и то је била ударна вест.

„Русија 24“ имала је директна укључења са свих догађаја где су биле присутне камере.

У извештају ТВ Русија, који је трајао девет минута и 50 секунди, речено је да је на улицама десетине хиљада људи који су изашли да поздраве Путина.

„Један од главних споразума те посете је споразум вредан десет милиона евра, што само делимично одражава односе Русије и Србије“, речено је у најави те репортаже.

У директном укључењу испред Храма Светог Саве извештач телевизије је навео да је окупљено „више десетина хиљада људи“ из разних крајева Србије.

„Они су дошли да поздраве руског председника Владимира Путина, он је данас овде најпопуларнији страни политичар“, навео је извештач, додајући да су „сви веома захвални Русији за подршку коју Русија пружа Србији“.

Руска телевизија Росија 24 објавила је и снимак рекације родитеља и ћерке Александра Вучића на тренутак уручивања ордена Александар Невски.

Они су пратили доделу преко телевизије, известила је Росија 24, уз коментар да је Анђелко Вучић „пустио сузу“ видевши како његовом сину Путин качи орден. Водитељ је напоменуо и да је Вучићев отац у прошлости хтео да се пресели у Русију.

Извештај руске Прве ТВ Русије о посети Путина био је такође први у ударном дневнику, трајао је више од осам минута, уз коментар у најави „Братство заувек“.

Руски председник Владимир Путин дочекан је у Београду с црвеним тепихом и уз пуне војне почасти, преноси ББЦ.

У извештају о Путиновој посети се истиче да је он у Србију допутовао на челу моћне делегације с циљем да „зацементира везе са земљом која тежи да се придружи ЕУ“.

Иако је Србија кандидат за придруживање ЕУ, ова земља остаје блиска савезница Москве, закључује ББЦ.

Британски медијски сервис известио је и да је руски лидер одликовао председника Србије Александра Вучића орденом Александра Невског, а да је Вучић руском лидеру поклонио штене шарпланинца.

ББЦ, такође, преноси да је председник Вучич поздравио растуће партнерство две земље и изразио уверење да се може унапредити и билатерална трговина.

Британски сервис указује да је 7.000 полицајаца данас распоређено у Београду поводом кратке Путинове посете, као и да се велики број грађана окупио испред Храма Светог Саве, који ће руски председник вечерас посетити.

Британски сервис је раније данас, уочи Путинове посете Београду, писао да руски председник упозорава Запад на Балкан, док му Србија припрема „раскошну добродошлицу“.

Западни медији оцењују да је руском председнику Владимиру Путину организован раскошан дочек у Србији која покушава да се приближи Европској унији.

Агенција Асошиејтед прес наводи да је руски председник раскошно дочекан у Београду како би показао подршку српском „популистичком лидеру и његовој промосковској политици“.

„Звонила су црквена звона, топови су поздрављали, а присталице махале руским и српским заставама на његовој рути кроз српску престоницу“, наводи америчка агенција.

АП наводи да је Србија задржала блиске везе с традиционалним словенским савезником Русијом упркос формалном тражењу чланства у Европској унији.

Америчка агенција наводи да су десетине хиљада присталица Вучићеве десничарске партије доведене аутобусима у Београд како би се окупили испред Храма Светог Саве, док је неколико либералних организација за заштиту људских права издало саопштење против „глорификација ауторитативног режима Владимира Путина“.

Агенција Франс прес (АФП) наводи да је руски председник у Србији добио дочек достојан звезде, с црквеним звонима, топовским плотунима, Миговима и улицама окићеним бојама руске заставе.

Француска агенција наводи да српске власти нису штеделе на дочеку „драгог председника Путина“, „драгог пријатеља“ који је одликовао домаћина председника Александра Вучића орденом Александра Невског.

Уз историјске, верске и културне везе са „великим словенским православним братом“, Срби препознају и подршку Москве по питању Косова, пише АФП и додаје да Србија иако жели да уђе у ЕУ одбија да се придружи западним санкцијама Москви, уведеним после припајања Крима.

АФП наводи да топао дочек у Београду не може да надомести ударце које је Русија претрпела на Балкану – Москва није успела да спречи улазак Црне Горе у НАТО 2017, што је пут којим се креће и Македонија.

Лондонски Гардијан наводи да је Путин стигао у Београд да уручи виско државно одликовање српском лидеру Александру Вучићу, надајући да ће се подупрети један од неколико снажних билатералних односа које Русија има у Европи и ојачати настојање Москве да задржи утицај на Балкану.

„Србија је Владимиру Путину приредила херојску добродошлицу у четвртак када је руски председнички авион стигао у Београд праћен почасном гардом борбених авиона МиГ-2 које је недавно донирао тој земљи“, наводи Гардијан.

Немачки Дојче веле наводи да је раскошан дочек „виђен као покушај српског председника Александра Вучића да побољша свој имиџ после вишенедељних протеста“.

Под насловом „Путин упозорава Запад на Балкану док Србија приређује раскошну добродошлицу“, ББЦ наводи да је руски председник дошао Београд да зацементира везе са земљом која настоји да уђе у ЕУ.

ББЦ поставља питање зашто Србија, ако је толико одлучна да уђе у ЕУ, толико показује своје пријатељство с Русијом и оцењује да се играњем с везама с Москвом привлаче конзервативно-националистички гласачи Вучића и његове Српске напредне странке.

Такође се тиме наглашавају словенски и православни карактер земље иако иде ка Западу, што помаже Вучићу да изнесе аргумент да политику која приближава Србију чланству у ЕУ, као што је нормализација односа с Косовом, не немеће Брисел, већ да она представља рационални избор за побољшање живота људи.

У дипломатском смислу, угошћавање руског председника представља подсетник ЕУ да лојалност Србије не узима здраво за готво и да се држи својих рокова о приступању 2025. године, додаје ББЦ.

Сви значајнији медији у земљама у региону с великом пажњом прате посету руског председника, Владимира Путина, од тренутка слетања његовог авиона на београдски аеродром, где га је дочекао председник Србије Александар Вучић, као и све актиности двојице председника.

У Хрватској и БиХ, односно у Републици Српској, посету шефа руске државе Београду, део медија пратио је чак из минута у минут и уживо, а најмање простора овом догађају дато је у црногорским медијима.

Агенција ХИНА је јавила да је председник Вучић захвалио Путину на подршци коју даје Србији, рекавши да је званични Београд увек могао да рачуна на Русију, а да му је Путин узвратио поруком о могућностима развоја билатералне сарадње у још више области, те да је Србија главни савезник његове земље на Балкану.

Ал Џазира Балкан је у опширном извештају издвојила да је председник Русије одликовао Вучића Орденом Александра Невског, те да су Русија и Србија потписале више билатералних споразума.

Вечерњи лист је приметио да се Вучић Путину обратио на руском језику, те да је рекао да „никоме неће дозволити да унизи Србију“.

Хрватски портал 24 сата је пренео да је Вучић Путину поклонио штене шарпланинца старо три месеца, тешко 60 кг, које се зове Паша.

Хрватски портал Национално је пренео да је руски председник Путин допутовао у Србију да би, како наводе, ојачао односе де земље и пружио подршку председнику Вучићу.

И медији у БиХ, посебно у Републици Српској, где је Радио-телевизија уживо преносила посету Путина Београду, с пажњом су извештавали о свим активностима двојице председника.

Радио Сарајево је пренело Вучићеве речи да Србија не заборавља да је Русија ставила вето на резолуцију о Сребреници, те да је председник Србије добио од Путина Орден Александра Невског.

Вучићево помињање руског вета у СБ УН на британску резолуцију о Сребреници је, иначе, „хајлајт“ у готово свим медијима у Федерацији БиХ.

Готово сви албански и приштински медији известили су да је Путин са Вучићем разговарао и о Косову. Коха је пренела да је Путин од Вучића добио штене шарпланинца. Такође, овај медиј преноси и да је Путин оценио да понашање Приштине и одлука о трансформацији КБС изазива тензије у региону.

Портал преноси и да је Путин у Београду оптужио Приштину за, како се наводи, „неке провокације“.

Портал Фламе је пренео да је Вучић новинарима рекао да Београд има подршку Русије по питању Косова и постизању компромисног споразума са Косовом.

Приштински портал Телеграф је пренео да је Вучић поручио да без Русије неће бити решења за Косово, те да је Путин позвао на поштовање Резолуције 1244.

Зери он лајн пише да је Вучић током заједничке конференције са руским председником говорио о дијалогу с Косовом, а Бота сот је пренео да је Путин казао да се став Русије према Косову није променио, те да наметање стопостотно увећаних такси на производе из Србије и БиХ и трансформација КБС подижу тензије у региону.

Македонски медији, такође, с пажњом и у континуитету прате посету шефа руске државе током читавог дана.

Портал А1Он је пренео да је велики број грађана из целе Србије дошао поподне у Београд да би поздравио руског председника и Вучића.

Портал МКД је приметио да је председник Путин током поздрављања с члановима српске делегације једино загрлио шефа спољних послова Ивицу Дачића, а да се са другима само руковао.

Радио Слободна Европа на македонском језику је пренела да је Путин рекао да Русија дели забринутост Београда због понашања Приштине, те да је, како наводе, позвао Београд и Приштину да постигну узајамно прихватљиво решење у складу с резолуцијом 1244.

Скопска Нова Македонија пише да Путинова посета Београду шаље скривене поруке Западу, односно да би западне депломате могле да се забрину када виде како је Србија, иначе, кандидат за чланство у ЕУ, поставља црвени тепих за руског председника.

Канал 5 је јавио да је Путин у Србију стигао са четири идентична авиона и много агената, те да су мере безбедности у Београду данас подигнуте на највиши степен.

Најмање простора посети председника Путина Београду дали су црногорски медији.

Јавни сервис РТЦГ пренео је, осим вести да је Путин од Вучића добио штене шарпланинца, речи руског председника да је Русија један од највецих инвеститора у Србији.

Он је такоде рекао и да је робна размена измеду Русије и Србије драстицно порасла и да сада износи две милијарде долара, навео је РТЦГ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!