Прочитај ми чланак

МАЈКА ПОКОЈНОГ ИНВАЛИДА УМРЛА, а траже јој новац

0

Наследнике Љубице Петровић терете за 270.000 динара које је добила од Ваљева. Као млади резервиста ЈНА био тешко рањен у Хрватској, а преминуо 2000. Држава је тужила Љубицу јер су јој грешком давали породични додатак

Држава од покојне Љубице Петровић из Ваљева, односно њених наследника, захтева да јој се врати око 270.000 динара од породичног додатка са затезном каматом које је ова жена примила преко општине Ваљево на име сина Жељка, ратног војног инвалида. Он је као двадесетогодишњи резервиста ЈНА био тешко рањен у Сремским Лазама у некадашњој Српској Крајини, за време сукоба у Хрватској. Преминуо је 2000. године, а пре деценију умрла је и његова мајка.

Жељко је био ратни војни инвалид прве категорије, а Љубица је новац добијала на његово име. Био је везан за инвалидска колица, па су Ваљевци сакупили новац за операцију у Русији, а уз подршку Града прикупљена су и средства да му се изгради кућа.

Одељење за управно-правне послове Општинске управе Ваљево у јуну 2001, годину дана после Жељкове смрти, донело је решење о праву на породични додатак Љубици Петровић. Одељење за друштвене делатности Општине Ваљево, међутим, утврдило је да јој је од 1. новембра 2003. до 31. октобра 2006. године по том основу исплаћено око 270.000 динара на које није имала право. Ресорно министарство је то решење потврдило. Пред Основним судом у Ваљеву у току је поступак, а тужени су наследници Љубице Петровић.

Љубица је одбила понуђено поравнање за враћање тог новца, па је почетком априла 2009. године држава поднела тужбу.

– Љубица је у време признавања права на породични додатак имала више од 70 година – навео је у одговору на тужбу њен заступник. – Када је уследила тужба, имала је више од 80 година, била је у тешкој материјалној и породичној ситуацији, те је крајње некоректно да сва одговорност за учињени пропуст у раду, на штету државе, буде пребачена на Љубицу.

Љубица је тада навела и да је несхватљиво да се њој, мајци умрлог сина, ратног војног инвалида, ставља на терет туђа грешка:

– Никада нисам тражила да ми припадне нешто што је незаконито, тим пре што мени никаква материјална накнада не може да буде сатисфакција за губитак сина и бол. По овом решењу произилази да сам ја, болесна старица од 80 година, преварила надлежну Општинску управу и примила новац који ми не припада. Не прихватам одговорност за туђе грешке, уколико оне уопште постоје.

ОСПОРЕНА ТУЖБА

На рочишту у Основном суду у Ваљеву, представница Државног правобранилаштва потврдила је све наводе тужбе. Адвокати тужених наследника у потпуности су оспорили захтеве друге стране као неосноване – основ и висину износа, подсетивши да тужени могу одговарати само до вредности наслеђеног дела. При томе је та вредност у овом случају мања од тужбеног захтева, а упућен је и приговор по питању застарелости потраживања. Наставак поступка заказан је за 20. фебруар.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!