Прочитај ми чланак

ЗБОГОМ, ШИЦЕРУ: Преминуо легендарни глумац Миодраг Радовановић Мргуд!

0

Познати глумац Миодраг Радовановић преминуо је у Београду у 90. години, после краће, тешке болести, саопштило је Удружење драмских уметности Србије

Познат и под надимком Мргуд остварио је читав низ рола на сцени Југословенског драмског позоришта, чији је био члан, играо је и у другим театрима, а по ИМДБ-у на малим и великим екранима остварио је 154 улоге међу којима су Шицер у серији „Салаш у малом риту“.

Рођен је у Чачку, 20. августа 1929. године.

Миодраг је дар за глуму наследио од мајке Живане, а то је касније постала и његова професија.

Основну школу је завршио у Чачку, а гимназију у Краљеву. Из Краљева, Миодраг је отишао за Београд где је студирао славистику и агрономију. Завршио је Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду у класи проф. Мате Милошевића.

Први ангажман у позоришту је добио још као студент 1952. у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је остао „на даскама“ све до пензије. Но, као и сваки расан глумац, Миодраг је нставио да игра истим интензитетом и жаром од 1956. кад је постао стални члан драме.

Са супругом Радмилом Велицки-Радовановић има сина Растка (58). Миодраг и Радмила били су у браку од 1959. године.

Лик Шицера, једног од најкомплекснијих ликова зликовца, наша публика је оберучке прихватила. Тај феномен Радовановић објанио је 2012. године у интервјуу за Новости конкретним примером:

– Један професор Правног факултета срео ме у перионици аутомобила и рекао: „Ви сте, човече, мени ушли кроз прозор у кућу“. Желео је, ваљда, да каже да сам га игром толико изненадио да је очекивао да му на врата уђе све познато, а ово му је било сасвим ново и другачије.

Тада је насмејани Мргуд открио да му је необичан надимак наденуо чувени кондициони тренер Црвене звезде Пеђа Станојевић. За време Другог светског рата као дечаци су се гађали каменицама и циглама, и ратовали. Радовановић му се учинио као мргудан – клинац. Испочетка се Мргуд љутио на тај надимак, касније га је и прихватио. До краја живота се тако представљао.

Међу последњим улогама, била је она у серији „Монтевидео Бог те видео“, а пре тога и у „Село гори, а баба се чешља“, „Вратиће се роде“, „Мој рођак са села“…

На питање о бројним ангажманима у деветој деценији шаљиво је говорио: „Шта да радим кад ме сви траже“.

                               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!