Прочитај ми чланак

ЗА ПОХВАЛУ: Вучић са лидерима Срба из региона унео бадњак у Председништво

0

Председник Србије Александар Вучић унео је бадњак у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу.

Бадњак су заједно са председником унели гости из региона међу којима су председавајући и српски члан Председниšштва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац, црногорски народни посланик и један од лидера Демократског фронта Андрија Андрија Младеновић и председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик Собрања Републике Македоније Иван Стоилковић.

– Надам се да ће ово бити година мира стабилности, и даљег и убрзаног напретка Србије и РС, да ће српски народ своју будућност видети на својим огњиштима и да ће, чак и оне који су морали да их напусте, успети да врате у отабжину – рекао је Вучић након службе.

Он је захвалио гостима из региона што данас присуствују обележавању Бадњег дана у Београду.

– “За нас је Христово родјење најрадоснији празник. Можда је ово тренутак да размислимо о томе шта смо учинили, али и шта нам је чинити за наш народ – рекао је Вучић, и посебну честитику упитио српском народу на КиМ уз поруку да је увек уз њих.

Наводећи да је претходна година била тешка, Вучић је рекао да ни ова неће бити много лакша, али да ће се радити на томе да се “очува српско име и презиме и ћирилично писмо”, не угрожавајући никог у региону. Каже да за то „имамо сва права која су дефинисама међународним актима“.
Фото: Тањуг

Он је захвалио патријарху Иринеју што стално указује на потребу јединства српског народа и на очување националних интереса, као и на повећање наталитета.

– “То је оно што је моја највећа жеља као председника, да имамо много више деце, ма колико ме нападали. Више не разумем шта тачно злоупотребљавам када о томе причам. Ми без деце немамо будућност и Срби то морају да разумеју – рекао је Вучић.
Фото: Тањуг

Он је казао да Србија жели да корист од њеног јачања и економског напретка „има и наш народ изван Србије, нарочито у очувању нашег културног, језичког и националног идентитета“, и поручио да се никад више не деси неслога какву смо имали крајем 90-тих и почетком 2000-тих.

Каже и да је са својим гостим аодржао састанак, као и да „смо саслушали представнике нашег народа из различитих крајева и делова нашег региона“.

– Видели смо са којим проблемима се суочавају. Србија, ако настави оваквим путем развоја и економског напретка, какав је био 2018., моћи ће још више да помогне нашим људима у изградњи вртића, школа, болница, домова здравља, али и посебно у различитим врстама подухвата из области културе, очувања језика и писма, снажења националне свести, очувања српског имена и презимена – објаснио је он.
Фото: Тањуг

Вучић је казао да је карактеристика састанка то што су сви учесници, без обзира да ли су из Хрватске, Црне Горе или Македоније, јасно ставили до знања да су мир и очување стабилности у региону од приоритетног значаја. Навео је и да је са РС и БиХ имамо веома блиске и добре односе, подсећајући да је БиХ један од кључних трговинских партнера Србије. То су, како је додао, и Црна Гора и Македонија, Хрватска.

– “Са свим тим земљама Србија има суфицит у трговинском односу. То значи да су те земље од изузетног значаја за нас, јер су то простори где можемо на најбољи начин да пласирамо робу, и зато су од посебног интереса, да имамо добре односе” – казао је Вучић.

Знамо, истакао је, „да наш народ чека не лака политичка година, а верујемо да ће економски бити успешна, да ће Срби и сви други грађани Србије живети неупоредиво боље, али да је велики изазов КиМ, као и проблем опстанка нашег народа и положаја у другим местима региона“.

Он је додао да је са Милорадом Додиком договорио један принцип између Србије и РС, а то је „да увек разговарамо чак и када по неким питањима нисмо сагласни, да не вређамо једни друге, да не идемо једни против других, већ да радимо много више у корист народа“.

 

– Желим свим грађанима Србије православне вероисповести, Србима у региону, срећан Бадњи дан, Божић и успешну нову годину – поручио је српски председник.
Фото: Тањуг

Председник РС Милорад Додик навео је да је Република Српска у Босни и Херцеговини синоним за слободу српског народа, „а Република Србија је синоним за живот и опстанак Срба“.

– Ми смо овде у Београду не да би правили планове против некога, већ да видимо шта ћемо да урадимо за наш народ” – рекао је Додик.

Оцењујући да није било бољег дана од Бадњег дана да се окупе, Додик је рекао да је на данашњем скупу било речи о помоћи коју је Србија спремна да пружи народу и РС, и заједницама нашег народа у био којој републици у окружењу. Он је навео и да Срби у региону желе мир.

– Ми не желлимо конфликте. Ми желимо у БиХ да изградимо уставну позицију РС. Тамо је Српска синоном за слободу српског народа, а Србија је синоним за наш живот – поручио је Додик, и додао да власт РС не сматра да Бошњаци не треба да искажу своје интересе који не вређају друге.

Говорећи о положају Срба у региону, Хрватској, Македонији, посебно Црној Гори, Додик је приметио да се у Црној Гори развија, како је рекао, негативан однос према Србима, све до напада на Православну цркву у тој држави. Зато, казао је, „морамо да очувамо снагу и интегритет Православне цркве и да о томе као државни органи водимо рачуна, и та питања да стављамо на дневни ред“.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да окупљања попут овог данашњег служе да се разговара о многим питањима, и да се заједнички дефинишу одређени циљеви и да никада нису уперена против некога.

– Важно је што смо се окупили овде у сусрет Божићу, Дану РС, што смо се окупили на почетку године. Моја захвалност и на конструктивним разговорима и на лепој прилици да сви заједно учествујемо у уношењу бадњака, и пошаљемо поруку да треба да радимо заједно, да се добро разумемо и да будемо ословнац једни другима – рекла је Цвијановић.

Она је истакла и да су сви Срби из региона загледани у Србију и желе да Србија остане напредна и јака, јер је то, како је рекла, ослонац за све, а дефинитивно за Србе у РС.

Служžби у Председништву која је почела нешšто после осам сати, присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске ЖŽељка Цвијановић, као и председавајући и српски председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежžевић и Горан Даниловић, такође из Црне Горе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!