Прочитај ми чланак

БУЂЕЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Народни протести и у Нишу, Крагујевцу, Пожеги и Новом Саду

0

Поред Београда, народни протести данас су организовани и у Нишу, Крагујевцу, Пожеги и Новом Саду.

Ниш

Неколико стотина грађана окупило се у центру Ниша на позив Саше Живића, локалног педијатра.

Он је грађанима поручио да су победили страх својим изласком на улице. Додао је и да скуп није страначки.

Говорио је о стању у здравству, посебно у Нишу, где је напоменуо да је велики број његових младих колега и студената отишло из земљи. Грађани су прошетали до Градске куће и тамо се кратко задржали.

Крагујевац

На платоу испред некадашње робне куће Београд у центру Крагујевца у 18 часова почео је протест „Буди један од пет милиона – Крагујевац“.

Окупљени дувају у пиштаљке и трубе, а на протесту нема страначких обележја.

Протест је организован у знак солидарности са градјанима који суботом протестују у Београду под паролом „Један од пет милиона“.

Према речима репортера Н1 у већини улица у близини Трга на којем су се људи окупили смањена је расвета.

Пожега

У центру Пожеге неколико десетина грађана шетњом је показало незадовољство због, како тврде, злоупотреба локалне власти.

Нове протесте иницирала је одлука општинске управе да омогући легализацију нелегалног објекта у власништву породице председнице Скупштине Зорице Митровић, за чију куповину је општина још пре годину дана определила 12 милиона динара у буџету.

Куповина нелегалног објекта тада је одложена управо због протеста грађана.

Нови Сад

Протест под називом „Ресетуј Србију“ одржан је на новосадском Тргу Републике. Пред неколико стотина људи организатори из „Народне иницијативе“ раширили су транспаренте са натписом „Да ови оду, а да се они не врате“ и изнели низ захтева.

Између осталог траже расветљавање афера Београд на води, хеликоптер и других. Захтевају субвенције за пољопривреднике, укидање акциза на гориво, сређивање бирачких спискова, оставку министра унитрашњих послова Небојше Стефановића и министра одбране Александра Вулина.

Поред организатора свој транспарент раширила је и Иницијатива „Нема предаје Косова и Метохије“ из које напомињу да у организацији нису учествоцали али да подржавају протест зато што нису ни за власт ни за опозицију. Окупљене грађане позвали су на протестну шетњу до Трга слободе.

Неки од грађана који су се појавили на протесту организованом преко друштвених мрежа, међутим, за Н1 кажу да им из позива није било потпуно јасно ко организује протест. Неки су дошли мислећи да је то саставни део протеста који се суботом одржавају у Београду.

Далибор је дошао са супругом и двоје деце зато што је за њега, каже, ово што власт ради неприхватљиво.

„Задњих 20 година гледамо једно те исто. Или ће они отићи, или ми. Сметају ми закони које доносе“, наводи овај Новосађанин.

Ненад је дошао на протест зато што подрђава иницијативу потеклу из Београда да се захтева транспарентан изборни процес и да се правила поштују. Свиђа му се, каже, што се са тим почело пре него што су избори расписани.

 

„Прошли пут, након председничких избора одржавани су протести који су били чисто реакциони. Овако, самом чињеницом да се то захтева пре него што до избора дође, постојаће нека контратежа која може да се искористи када утврдимо да избори вероватно неће бити баш по свим правилима“, наводи Ненад за Н1.

Организатори протеста позвали су грађане да се окупе и следеће суботе, а да 16. јануара, на годишњицу убиства Оливера Ивановића, сви заједно оду у Београд.

На протесту је био истакнут транспарент „Педер и лезбејка издају Косово”, а појединци су у шетњи узвикивали и увредљиве пароле на рачун Александра Вучића.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!