Прочитај ми чланак

ПЕСМА КОЈУ ОБОЖАВАЈУ И СРБИ И РУСИ: Прелепи љубавни стихови, а име асоцира на рат

0

Много руских песама има велики број обожавалаца у Србији. Једна од најпупуларнијих свакако је "Каћуша". Ипак, иако многи знају речи или макар мелодију, већини је непознато о чему заправо песма говори.

Иако се најчешће повезује са убојитим оружјем “Каћуша”, које је допринело победи над фашистима у Другом светском рату,  песма нема везе са убијањем већ говори о љубави.

Процветале јабуке и крушке,
развила се магла над реком.
Излазила на обалу Каћуша,
На високу обалу, на стрмину.

Излазила, песму задевала,
о степском, сињем орлу,
о оном, кога је волела,
о оном, чија је писма чувала.

О, ти песмо, девојачка песмо,
ти лети за јасним сунцем,
и војнику на далекој граници,
од Каћуше пренеси поздрав.

Нек’ се сети девојке обичне,
Нек’ послуша, како она пева,
нек’ земљу чува родну,
а љубав ће Каћуша сачувати.

Каћуша је надимак имена Јекатарина (на руском Екатарина). У руском језику, поред надимка, многа имена имају и деминутиве – Наталија је Наташа, Сергеј Серјожа, Марија је Мања, деминутив Маша… У случају Јекатерине, Каћа је надимак, а Каћуша деминутив надимка.

Каћуша је име девојке, она чезне за својим вољеним који је у војсци. Излази на обалу реке и чезне да га види, иако зна да брани отаџбину. Песма „плови“ до њега на фронт, он ће се вратити као победник, а девојка ће га до тада чекати.

И данас је дилема да ли је девојка Каћуша заиста постојала, односно да ли је песма настала на основу истинитог догађаја? Већина мисли да је у питању велика љубав аутора песме.

Музику је 1938. године компоновао Матвеи Влантер, док је речи написао Михаил Исаковски. Популарну “Каћушу” су прво певале студенткиње руске индустријске школе у Москви, док су испраћале војнике на фронт током Другог светског рата.

Званично, први пут ју је извела тада популарна певачица Лидија Русланова и песма је постала један од симбола отпора нацистима и борбе за слободу у Другом светском рату. По записима историчара, руски војници су се током крвавих борби често храбрили певањем ове песме.

Управо због те снаге и борбености, по песми је име добио и совјетски вишецевни лансер ракета – прво ракетно артиљеријско оружје на свету и једно од најпознатијих артиљеријских оружја Црвене армије током Другог светског рата.

Преживели Срби на Сремском фронту, посебно су истицали значај „Каћуше“ у ослобођењу Србије и Југославије од стране совјетских савезника.

Занимљиво је да је „смртоносна Каћуша” развијена пре настанка песме, током 30-их година и држана је у тајности све до немачког напада на СССР. Ипак, име је добила накнадно, по прелепој песми, симболу љубави и слободе.