Прочитај ми чланак

МЕШТАНИ ТОПОЛЕ У ОЧАЈУ: Стигла их ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА, све се обистинило!

0

Без јавног превоза, лоших прашњавих путева, са само седам живих домаћинстава, Топола, засеок Месне заједнице Медојевац, полако се гаси. Главни кривац, како тврде мештани, за овакво стање у селу је ни мање ни више кнез Лазар.

Наиме, у селу живи седам породица са тридесетак чланова, а тако управо и каже клетва кнеза Лазара, који је пре битке на Косову пољу, поручио тадашњим становница села да „никад немају више од седам кућа“. По предању, село је пре те битке било велико и многољудно. Пружало се од Лукара до Рековца.

– Сви су нас се одрекли, нико више не залази у наше село – причају ови мештани.

На Косово је из овог села требало да пође 700 коњаника, али пошло их је само седам. Због тога је кнез Лазар проклео Тополу.

Иако се за село зна од старина, данас су у њему већином досељеници. Староседелаца нема. Старина Миленко Андрејић (84) и његова супруга Славка (86) међу најстаријим су мештанима. Живе тешко. Кућа оронула, болести притисле!

– Тешко је у селу, многи су отишли, нема посла. Топола се гаси, стигла нас је клетва кнеза Лазара. Свели смо се на седам живих домаћинства: то су Аврамовићи, Ђорђевићи, Стојадиновићи, Андрејићи, Радосављевићи, моја и комшије Миодрага кућа. Како је Лазар рекао, тако се обистинило – прича старина Андрејић и додаје да нема услова да се село опорави и поново оживи. Осуђени смо на гашење!

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!