Прочитај ми чланак

СНЕЖНА ОЛУЈА У АМЕРИЦИ: Мећава однела шест живота, донела пљускове и поплаве на ју

0

До петка ујутру, олуја је у Дакоти, Небраски и Минесоти нанела више од 30 центиметара снега, у неким деловима Луизијане и Мисисипија издата су упозорења на поплаве због пљускова

Снажна олуји која је захватила средњи запад Сједињених америчких држава однела је шест живота, донела пљускове и поплаве на југ, а сада се креће ка истоку и прети да донесе још пљускова и изазове поремећај саобраћаја, јавља Си-Ен-Ен.

Фото: Илустрација

До петка ујутру, олуја је у Дакоти, Небраски и Минесоти нанела више од 30 центиметара снега, у неким деловима Луизијане и Мисисипија издата су упозорења на поплаве због пљускова, а више од 50 милиона становника подручја између Луизијане и Њу Џерсија остало је у страху од надолазећих поплава.

Велики пљускови праћени снажним ветром у петак би могли да донесу проблеме у ваздушном и друмском саобраћај у неким деловима на истоку САД.

Очекује се да ће доћи до одлагања летова на аеродромима у већим градовима попут Њујорка, Филаделфије и Атланте, а снег ће, према прорачунима метеоролога, падати само у Новој Енглеској.

У четвртак увече је олуја ослабила, али је претходно тог дана однела живот једног мотористе у Канзасу, а дан пре тога жена је изгубила живот када је дрво пало на њену приколицу.

Зато је ванредно стање трајало и у петак ујутру.

Жена и два мушкарца су погинули када су током камповања покушали да пређу преко потока у Тенесију.

„Ниво воде је порастао. Они су, наводно, провели ноћ у пећини или негде у тој области, а онда су ујутру покушали да изађу, када је поплава већ надошла“, казао је Стив Лам, директор службе за ванредне ситуације у округу Марион и додао да та група људи вероватно није схватила у шта се упушта.

Осим тога, снежна олуја је довела до затварања путева и одлагања линија друмског и ваздушног саобраћаја,

Саобраћајна полиција у Канзасу је саопштила да се на путу у близини града Оукли догодила саобраћајна несрећа у којој је било погинулих.

У четвртак је на снази било упозорење на опасност од мећаве за око милион становника у деловима Канзаса, Небраске, Минесоте и Дакоте.

„Снег, снажни ветрови и јако слаба видљивост учиниће услове вожње у овој области опасним, ако не и немогућим“, казала је метеоролог Моника Герет.

Због временских услова, живот у саобраћају су изгубиле две особе у Минесоти и једна у Северној Дакоти, наводи се.

Путеви у централним и северним деловима Минесоте су прекривени снегом и ледом, а власти у тој савезној америчкој држави су позвале возаче да сачекају да се временски улови побољшају и да не путују без преке потребе.

У Јужној Дакоти прогнозиран је снег са кишом и ветром, а у Небраски је дошло до затварања путева услед олује и саобраћајних удеса.

Ројтерс је у петак пренео саопштење Националне метеоролошке службе САД да се снежна олуја која је након Божића захватила западни део САД претворила у олујни пљусак који ће донети поплаве на југоистоку Мексичког залива и у Новој Енглеској.

„Доноси много кише, пратимо могућност поплава и издали смо упозорење за целу Источну обалу, али у суштини, ово се смањује. Мислим да ће бити доста кише, мало леда, али не могу више да кажем да је ово тако опасан догађај“, казао је Брајан Харли, метеоролог при Центру за метеорологију из Мериленда.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!