Прочитај ми чланак

О ИЗВЕШТАЈИМА у ВЕЗИ ПРОТЕСТА ОПОЗИЦИЈЕ Правите разлику између чињеница и нагађања

0

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је данас уреднике и новинаре да поштују Кодекс новинара Србије приликом извештавања са догађаја од интереса за јавност и да праве јасну разлику између чињеница и коментара.

Извештавање Барбаре Животић, репортерке Студија Б, са јучерашњег протеста опозиције „Стоп крвавим кошуљама“, изазвало је на друштвеним мрежама жестоке критике, указује се у саопштењу УНС.

Удружење додаје да, међутим, извештавање којим се крше професионалне норме, не може бити изговор за претње физичким разрачунавањем и за ласцивне увреде на друштвеним мрежама упућене Животић.

УНС указује да медији имају право на различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања. Непоштовање кодекса доводи до урушавања угледа новинарске професије, а новинари и уредници који крше Кодекс не могу да рачунају на безрезервну подршку новинарских удружења и колега, пише у саопштењу.

И медији у региону пишу о извештавању ове младе новинарке, а Вечерњи лист је објавио текст под насловом „Репортерка извештавала са протеста као да је Вучићев адвокат, данас је сви исмевају“.

Студио Б: Зашто УНС не реагује на Кесића, Дражу и Ивановића?

Радио-телевизија Студио Б саопштила је да најоштрије осуђује нападе на Барбару Животић и затражила је од новинарских удружења одговор на питање „да ли у Србији новинари имају право да раде свој посао“ или треба „да се боје за своју и безбедност својих породица“.

Студио Б наводи да је Животић постала мета „најпримитивнијих напада опозиционих представника и симпатизера“ на друштвеним мрежама, и да у јој упућиване увреде и претње насиљем и смрћу њој и члановима њене породице.

Та радио-телевизија је оценила је да јавност Србије и новинарска удружења „као по обичају ћуте када су мете увреда новинари који нису по мери опозиције“ и додаје да је УНС осудио нападе на Животић, уз коментар да „кршење професионалних стандарда није изговор за претње физичким насиљем“.

„УНС на овом месту питамо, када се већ позивају на новинарски кодекс и професионално извештавање, зашто ниједном нису реаговали на јавно понашање рецимо Ивана Ивановића, Зорана Кесића, или Драже Петровића који у својим емисијама и текстовима на најприземнији начин скандалозно вређају оне који им се лично не допадају? Објашњење да је у питању сатира као легитиман начин комуникације не прихватамо, као што никада нећемо прихватити да неко вређа и прети нашим новинарима“, наводи се у саопштењу.

Студио Б је такође оценио да је јучерашњи протест „Стоп крвавим кошуљама“ „лицемеран“ зато што су у њему учествовали опозициони политичари коју су, према оцени Студија Б, „директно учествовали у политичком и породичном насиљу“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!