Прочитај ми чланак

ПАРИЗ УЛАЗИ У ТЕШКУ НОЋ Град и даље гори, демонстрантима стигла велика подршка

0

Центар Париза блокиран је због нових жестоких антивладиних демонстрација покрета „жутих прслука“. После целог дана жестоких сукоба хиљада демонстраната и полиције, Париз улази у тешку ноћ. У међувремену, подршку им је упутио нико други до председник САД Доналд Трамп!

Према најновијим подацима Управе париске полиције, током протеста у Паризу од јутрос је ухапшено 548 људи, а 272 особе су задржане у полицији. Истовремено тје оком протеста „жутих прслука“ у Бриселу превентивно ухапшено око 70 особа, јављају француски медији.

У престоници је распоређено додатних 8.000 припадника полиције, а префект париске полиције издвојио је 14 зона високог ризика које су у потпуности рашчишћене још пре почетка протеста. 

Агенција АП наводи да је широм Француске мобилисано 89.000 полицајаца, за разлику од прошлог викенда, када је на улицама градова било 65.000 припадника полиције. 

У протестима је досад повређено више од 130 људи, а више од 400 особа је ухапшено. Ради се о најгорем уличном насиљу виђеном у Француској последњих деценија. 

Поред затварања Ајфелове куле за посетиоце, многе радње и музеји, укључујући Лувр, такође неће радити из безбедносних разлога.
 
17:47
Број повређених у протестима у Паризу повећан на 55
Број повређених у протестима у Паризу порастао је на 55 људи, саопштио је телевизијски канал БФМТВ позивајући се на податке полиције. Раније је саопштено да су у сукобима демонстраната и полиције у француској престоници повређене 33 особе, међу којима су три полицајца.

17:44
Трамп: „Жути прслуци“ хоће председника попут мене, волим Француску

17:43 08.12.2018Председник САД Доналд Трамп признао је у суботу да воли Француску, у којој су у току протести покрета „Жути прслуци“, изјавивши да учесници демонстрација желе шефа државе какав је он сам.

17:29
У протестима широм Француске ухапшено готово хиљаду људи

17:29
Број учесника у суботњим протестима у Француској премашио је 76.000, а полиција је привела готово хиљаду демонстраната, од којих је више од 720 задржано у притвору, саопштио је телевизијски канал БФМТВ позивајући се на изворе.

Раније је државни секретар Министарства унутрашњих послова Француске Лоранс Нунјес саопштио да у суботњим протестима широм Француске учествује 31.000 људи, а да је више од 720 приведено. 

16:57
Током протеста су коришћена и оклопна возила

16:15
Тридесеторо повређених на протестима у Паризу

16:16
Тридесеторо људи је повређено током суботњих протеста у Паризу, међу њима су и три полицајца, саопштио је телевизијски канал БФМТВ позивајући се на саопштење престоничке полиције.

Према последњим наводима париске полиције, број ухапшених је сада 615.

Раније је саопштено да у протестима у суботу учествује 31.000 људи, а од тога 8.000 демонстраната у Паризу. Наведено је да је ухапшено 700 људи, од тога у Паризу 575.

15:47
Раптли на још једној локацији у Паризу уживо прати протесте:

15:41
 Дописница РИА Новости Викторија Иванова отровала се од сузавца током протеста „Жутих прслука“ у Паризу.

„Радила сам у непосредној близини кордона, када је полиција, одговарајући на хулиганске испаде, употребила гас. Имам средстава за заштиту – маску, шлем и капи за очи. Осећам се онако како се осећа човек после дејства гаса“, навела је новинарка.

Раније је саопштено да су дописник телевизијског канала РТ интернешенел Питер Оливер и сниматењ видео-агенције Раптли повређени током протеста у француској престоници.

У Француској је повређено укупно осам сарадника РТ Франс, два новинара РТ интрнешенела и два сниматеља видео-агенције Раптли.

Снаге реда спроводе од јутрос контроле на пунктовима на којима се демонстранти окупљају, и том приликом одузимају демонстрантима опрему као што су заштитне наочаре, кациге и спрејеви.

Превентивна хапшења се спроводе због сумње да демонстранти који поседују такву опрему планирају насиље над људима или уништавање објеката.

Француски медији процењују да на данашњим протестима учествује мање демонстраната него на протестима прошле суботе, јер је данас у подне процењено да је на улице у француским градовима изашло 31.000 демонстраната, док их је 1. децембра средином дана било 36.000.

„Фигаро“ преноси да се на Јелисејским пољима одвијају мирни протести и да је ситуација релативно опуштена у тој авенији, нарочито с обзиром на претходне протесте који су тамо били праћени нередима и насиљем.

Ситуација је, међутим, напетија у великим париским булеварима где су око подне подигнуте барикаде, наводи париски дневник.

Француске снаге реда у потпуности су блокирале париски Трг Конкорд, који директно гледа на Јелисејска поља, а налази се неколико стотина метара од председничке палате.

Тиме је полиција онемогућила „жутим прслуцима“ да се придруже демонстрантима на Јелисејским пољима.

„Жути прслуци“ су данас изразили разочарање због толико обимних снага полиције, које сматрају „претераним“, и жале што им је „онемогућено да протестују“.

До Јелисејских поља се и даље може стићи уским бочним улицама, али Трг Етоал, где је полиција пре подне испалила сузавац на демонстранте, остаће блокиран до краја дана, наводи „Фигаро“.

Париски лист преноси и да је полиција у Греноблу ухапсила једног од лидера „жутих прслука“, Жилијена Теријеа, јер је наводно организовао неодобрене протесте у том граду.

Локални медији преносе да је у Гренболу ухапшено од 15 до 20 особа, а да се окупило између 500 и 1.000 демонстраната, као и да је ситуација напета.

Око 2.000 припадника покрета „Жути прслуци“ учествовало је данас у мирном протесту у Марсеју на југу Француске где им се придружило десетак возила хитне помоћи као знак подршке, пренела је агенција Франс прес на лицу места.

Демонстранти су узвикивали „Макрон, оставка“, а неки од њих су рекли новинарима да нису дошли да разбијају већ да искажу незадовољство у име свих грађана, запослених, незапослених, пензионера и младих.

Око 600 полицајаца било је распоређено на протесту у Марсеју.

Француски медији су пренели да је одржан протест и на Корзици.

Протести су данас организовани широм Француске на позив покрета „Жути прслуци“ који су незадовољни општом политиком председника Емануела Макрона.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!