Прочитај ми чланак

ПАРАНОЈА У БРИТАНИЈИ: Плашили се да им Руси гасом не потрују морнаре у Црној Гори

0

Велика Британија стрепила је да би њени војници у Црној Гори у марту ове године могли да буду мета напада руских агената нервним гасом новичок, преносе Вијести. То је јуче објавио британски дневник "The Telegraph” позивајући се на поверљиве документе тамошњег Министарства одбране.

рема тврдњама британских власти, руски агенти су 4. марта у Салисберију нервним отровом новичок отровали некадашњег припадника руских обавештајних служби Сергеја Скрипаља који је, као дупли агент, радио за Британце и његову кћерку Јулију. Двадесетак дана касније, у тродневну посету луци Бар, упловио је разарач Краљевске морнарице HMS Duncan Д-37, заједно са шпанском фрегатом SPS Vistoria F-82. Та два брода била су тада део Сталне НАТО поморске групе у Медитерану, а „Duncan“ је био командно пловило.

Фото: EPA

Ратни бродови НАТО од уласка Црне Горе у Алијансу пре годину дана, знатно чешће него раније упловљавају у Бар где обично проводе по више дана док се њихове посаде одмарају и припемају за задатке.

Такав случај био је од 23. до 26. марта са британски бродом, чија је посада добила прилику да се три дана одмори у Бару, излазећи са брода на обалу, забављајући се по локалима и посећујући барске туристичке атракције.

„У СМС-у која је током тродневног боравка брода ‘Duncan’ у Бару послата свима од 280 чланова посаде разарача писало је: Војни аташе је обавестио команду брода да је црногорским властима скренута пажња на групу која ће бити у овој области вечерас. Стога сви чланови посаде који су добили излазак у град, морају да се врате на брод најкасније до 18 сати“, објавио је лист „The Telegraph“.

Из ПР службе британског Министарства одбране потврдили су том листу да је током боравка разарача у Црној Гори посада упозорена на могући напад руских агената, истакавши да се „безбедоносни савети и препоруке свим јединицама британске војске, које се налазе по свету, базирају на локалним проценама претњи и широј гео-политичкој ситуацији“.

Британски лист наглашава да нити један други британски ратни брод, осим Duncan – а, није добио слично безбедносно упозорење. Ипак, тродневни боравак тог брода и његове посаде у Бару крајем марта протекао је у најбоље реду и без икаквог инцидента.

Непосредно пре доласка у црногорску луку, „Duncan“ је предводио групу од шест НАТО разарача и фрегата која је оперисала у Црном мору, а где их је, према наводима The Telegraph-а, тада „изазвала“ руска војска. Када су ратни бродови Алијансе били у међународним водама у близини Крима, 17 руских борбених авиона надлетело је НАТО пловни састав на малој висини, али бродови нису променили курс пловидбе.

Duncan је разарач чија је примарна мисија притивваздухопловна обрана и заштита пловних састава од напада авиона и ракета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!