Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДИЦЕ ДРЖАВНЕ ПОЛИТИКЕ После „Виз ера“ и „Рајанер“ укида линију из Ниша!

0

Држава је преузела власништво и управљање аеродромом "Константин Велики" у августу ове године.

Авио-компанија „Рајанер“ обуставиће 31. марта летове на релацији Ниш-Диселдорф, потврђено је агенцији Бета у тој ирској нискотарифној компанији.

„Након комерцијалног и оперативног испитивања и анализе, линија између Ниша и Дизелдорфа је отказана за летњу сезону 2019. године. Корисници услуга нишког аеродрома могу користити друге летове наше компаније до Берлина, Братиславе, Милана, Бергама и Стокхолма“, саопштили су у менаџменту „Рајанера“ за Европу.

„Рајанер“ је од 4. новембра ове године линију Ниш-Диселдорф већ редуковао и уместо два пута недељно, његови авиони лете на тој линији једном недељно. Одлуку о редукцији ирска компанија образложила је штрајковима запослених, већим трошковима услед отказаних летова и поскупљењем нафте.

Пре „Рајанера“, авио-компанија „Визер“ најавила је да ће почетком јануара укинути летове од Ниша до Малмеа, уз образложење да су авиони на тој релацији недовољно попуњени.

Међутим, запослени у нишком аеродрому, који желе да остану анонимни, казали су да је попуњеност авиона до Малмеа и до Диселдорфа више него одлична.

Повом најаве укидања летова до Диселдорфа, у Јавном предузећу Аеродром Ниш, казали су агенцији Бета да је одлука о успостављању или укидању неке авио-линије „легитимно право авио-компаније“ и на њу аеродром не може да утиче. Поскупљење цене авио-горива, додали су надлежни у нишком аеродрому, у некој мери утицало је на то да авио-компаније примене економичнију стратегију пословања и успорило одлуку о увођењу нових линија.

„С обзиром да је претходних година доказано да је путнички потенцијал за ваздушни саобраћај из Ниша довољно велики и значајан за ангажовање више компанија, уверени смо да ће се број летова и даље повећавати. Због тога смо у сталном контакту са компанијама које сада лете, али и које су заинтересоване за отварање нових линија у 2019. години“, истакли су у нишкој ваздушној луци.

Држава је преузела власништво и управљање аеродромом „Константин Велики“ у августу ове године, а од тада је уведена једна нова линија – до Беча.

Аеродром у Нишу прошле године имао је нешто више од 330.000 путника, а до краја године требало би да има 360.000 путника. Бивше руководство аеродрома је међутим, пре преласка аеродрома у државно власништво, планирало више од 400.000 путника до краја ове године, а око пола милиона путника до краја 2019. године.

Пројекције за обе године рађене су на основу чињенице да је већ било договорено да „Туркиш ерлајнс“ почне да лети у јуну ове године на релацији Истанбул – Ниш, а да „Рајанер“ у зимској сезони почне да лети до Атине, док је са „Виз ером“ уговаран лет до Париза.

Нишки аеродром тренутно има 11 авио-линија, а укидање линије до Малмеа и Диселдорфа, значиће смањење на девет.