Прочитај ми чланак

НА ЗЛАТИБОРУ САМО НАЈБОЉЕ: Перспективан узгој товних раса у систему крава-теле

0

Постоје разни системи това у говедарству, али се посебно препоручује систем крава-теле који предвиђа држање животиња на отвореном. На територији општине Чајетина за сада постоје два пољопривредна газдинства која су започела узгој по овом систему што указује да је интересовање за овај вид узгоја за сада мало. Међутим, све већа потреба за говеђим месом као и исплативост производње остављају наду да ће овај систем узгоја у наредном периоду добити на значају.

Имајући у виду да систем узгоја говеда по систему крава-теле подразумева слободну испашу најмање шест месеци годишње, за планинска подручја која су богата пашњацима представља прави изазов и подстрек за производњу квалитетног говеђег меса, који је у потпуности економски оправдан. Једна од основних предности оваквог узгоја јесу врло мала улагања у стајске објекате и осталу инфраструктуру, уз ограничену употребу опреме и система, као што је то случај у класичном млекарству. Знатно је мањи и утрошак људског рада, који у многоме утиче на одабир расе за узгој.

„Расе које су погодне за овај систем узгоја су: херефорд раса, ангус раса, лимузин (која се у пракси добро показала) и наравно сименталац раса која је заступљена у Србији, и која се у зависности од опредељености газдинства може гајити у овом систему у местима преко 700 метара надморске висине“, истакао је Иван Гујаничић из Златиборског Еко аграра.

Нинчић Гвозден из Бранежаца узгој говеда по систему крава-теле започео је пре две године. Власник фарме херефорд говеда је његова ћерка Неда Нинчић Бабић, а сточни фонд којим тренутно располажу је 18 грла са тендецијом раста.

„Досадашња искуства су задовољавајућа. Стока није захтевна и нема великих улагања. Планирамо да проширимо производњу. Ове године од општине Чајетина узели смо у закуп 25 хектара земљишта, тако да имамо на десет година обезбеђену испашу и сенажу за зимски период. Мада, ова раса говеди већи део времена проводи на отвореном, па тако и целу зиму ако није дубок снег“, каже Нинчић.

Овакав вид говедарства има перспективу на нашим просторима захваљујући довољно великим површинама за испашу, као и подршци локалне самоуправе, која преко Златиборског еко аграра подстицајним мерама подржава напоре који су у овој области почели да дају резултате.

„Једна новина у односу на претходну годину јесте што смо у овој години уврстили набавку приплодних мушких грла. Тако да, онај ко жели овим да се бави, поред женских приплодних грла, може набавити и мушка приплодна грла и остварити значајан повраћај на име куповине“, додаје Гујаничић.

Гледајући из тачке искориштавања природних ресурса, исхране и потребе за адекватним објектима, онда сигурно, када се подвуче црта, систем узгоја крава-теле постаје најисплативији начин узгоја говеда. Да би заиста био такав и у пракси, сточар мора да се придржава свих упутстава и правила ове производње.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!