Прочитај ми чланак

ГРЧКА ФАРСА: Лош превод у случају Закинтос, руши истину и одбрану Срба

0

Протест породица младића из Србије којима се суди у Грчкој због случаја "Закинтос". Преводилац мења смисао и конотацију реченица коју су изговарали оптужени и сведоци

Скандал на суђењу оптуженима за убиство америчког студента Бакарија Хендерсона на Закинтосу. Родбина српских младића и њихови адвокати протестовали су у уторак због грчког преводиоца који не зна или не жели да преведе речи одбране и изјаве онако како треба. Родитељи оптужених Срба затражили су чак и помоћ од наше амбасаде у Атини, како би окривљенима био омогућен правичан процес.

Суђење је у уторак чак на тренутак било прекинуто. Побунили су се оптужени, њихови адвокати и родитељи.

– То што се дешавало у судници у Патрији је, благо речено, криминал – наводи извор „Новости“. – Жена која преводи са грчког на српски и обрнуто, све изврће. Ниједну реченицу не преводи како треба, мења смисао, конотација реченица је супротна од онога што оптужени или сведоци кажу. Родитељи младића су уплашени због свега и обратили су се нашем конзулату и амбасади тражећи помоћ, али и адекватног преводиоца.

Осим проблема с превођењем, како сазнајемо, родитељи наших младића су уверени да се грчком суду жури да их што пре осуди, и уверени су да чак и правосудни органи свесно крше претпоставку невиности. Суђење је готово на самом крају, иако је протекло само месец дана од почетка процеса.

Готово сви сведоци, који су били доступни, дали су изјаве. За данас је најављено чак да ће главни тужилац у овом случају за сваког оптуженог поименице да затражи одређени број година затвора.

– У понедељак ће се састати адвокати одбране и заступници тужбе – објашњава наш саговорник. – Сасвим је могуће да већ наредне недеље буде донета првостепена пресуда. То се до сада никада није догодило у Грчкој. Не памти се ниједан случај у ком је суђење тако кратко трајало. Никоме није јасно зашто се толико жури, а да притом нису испоштоване основне правне норме.

РАСНА МРЖЊА НИЈЕ МОТИВ

Интересантно је да су амерички адвокати који заступају породицу Хендерсон тврдили да је злочин почињен из расних побуда. У одговору на овакве оптужбе, грчки адвокати који заступају Србе доставили су суду истраживање научника са Универзитета Харвард, где је наведено да је Србија међу земљама са највећом расном толеранцијом.

– У поменутом истраживању са наводи да је Србија на дну лествице земаља у којима постоје расна дискриминација и нетрпељивост – наводи наш извор близак одбрани српских младића. – Тврдње да су се потукли са Хендерсоном из расних разлога са гнушањем су одбацили и оптужени Срби.

У овом тренутку не зна се ни шта је с вештачењем кључног сведока Данице В. из Суботице, девојке с којом се кобне вечери, јула 2017. године, у клубу на Закинтосу сликао Американац Хендерсон. Он је нешто касније убијен у тучи испред клуба.

Она је послала медицинску документацију у којој се наводи да је на лечењу и да има психичке проблеме од прошле године. Суд је, због тога, затражио вештачење њеног стања, али одбрана још не зна шта се са тим дешава.

Међу деветорицом оптужених су седморица Срба. Њих петорица су у притвору од хапшења – Немања Петровић (18), Стефан Стојановић (21), Душан Ранковић (33), Милош Сенић (25) и Милош Илић (18). Осим њих, међу окривљенима је и грчки бармен Јоргос Скијадопулос, као и Британац пореклом из БиХ Амир Омерџић. Ненад Јовановић и Синиша Петровић се бране са слободе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!