Прочитај ми чланак

БИВШИ ПРЕМИЈЕР ХРВАТСКЕ ИВО САНАДЕР ПРОГЛАШЕН КРИВИМ за ратно профитерство

0

Бившем премијеру и председнику ХДЗ-а Иви Санадеру данас ће бити изречене две пресуде - за примање мита од аустријске Хипо банке за време рата и за продају јефтине струје Диокију

Бившем премијеру и председнику ХДЗ-а Иви Санадеру данас ће бити изречене две пресуде – за примање мита од аустријске Хипо банке за време рата и за продају јефтине струје Диокију.

Судија Жупанијског суда у Загребу Јасна Галешић, која суди у оба случаја, прво је око 13х пресудила да је Иво Санадер крив у афери око Хипо банке.

Санадер се у друштву свог адвоката Чеде Продановића појавио на суду у 12:55 сати. Иако је изрицање пресуде требало да почне тачно у 13х, новинари су у судницу пуштени тек око 13:10.

Оптужба за ратно профитерство

Санадера у афери Хипо терете да је за време рата као заменик министра спољних послова узео провизију у вредности од скоро 485.000 евра од Хипо банке након што је та банка одобрила Хрватској кредит за куповину зграда дипломатских представништава. Терете га и да је због тог случаја ратни профитер, а он је током суђења понављао да то није истина.

За ту је аферу већ био осуђен 2012. године на 3,5 година затвора, односно на јединствену казну од 8,5 година, јер су му судили у исто време и за аферу Ина-МОЛ (за примање мита од директора МОЛ-а за препуштање управљачких права у Ини), за коју је добио 7,5 година.

Прву осуђујућу пресуду у случају Хипо, која је уједно и прва пресуда за ратно профитерство, Уставни суд је укинуо 2014. године уз закључак да Жупанијски и Врховни суд нису утврдили да ли је Санадеру наступила застаривање предмета када је оптужен, као и да су повредили правило примене блажег закона.

Уставни је суд тада затражио ново суђење на загребачком Жупанијском суду.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!