МОСКОВСКА И ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА прекинуле евхаристијско општење

5

На седници Свештеног Синода Руске Православне Цркве, одржаној 15. октобра 2018. године у Минску, донета је Изјава у вези са посезањем Цариградске Патријаршије за канонском територијом Руске Православне Цркве.

Чланови Свештеног Синода су донели одлуку да није могуће даље евхаристијско општење са Цариградском Патријаршијом.

У Изјави се, поред осталог, каже: „Прихватање општења с јеретицима и са оним лицима која су анатемисана у другој аутокефалној Цркви, укључујући све „епископе“ и „клирике“ које су ова лица рукоположила, посезање за туђом канонском територијом, као и покушај одрицања од сопствених историјских одлука и обавеза – све то чини да се Цариградска Патријаршија ставља изван граница онога што је канонско и, на велику нашу жалост, чини да за нас у будућности евхаристијско општење с њеним јерарсима, духовним и световним лицима буде немогуће“.

„Од сада и убудуће, све док Цариградска Патријаршија не повуче антиканонске одлуке које је донела, за сва свештена лица Руске Православне Цркве неће бити могуће саслуживање с клирицима Цариградске Цркве, а за световна лица – учешће у Светим Тајнама које се обављају у њеним храмовима“, наводи се у Изјави.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

5 коментара “МОСКОВСКА И ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА прекинуле евхаристијско општење

 1. Πελασγοί каже:

  Евхари́стия, Свято́е Прича́стие, Ве́черя Госпо́дня — в различных течениях христианства толкуется как таинство, священнодействие, обряд: заключается в освящении хлеба и вина особым образом и последующем их употреблении.

  Етимологија- језикословље: кажу по гречески „εὖ «добро, благо»“ и χάρις «почитание, честь, уважение».
  Међутим, на ивриту: „ев“ је глагол= 1. приводить 2. приносить…הֵבִיא [לְהָבִיא, מֵבִיא, יָבִיא]
  + глагол: hарас [лаhарос, hорэс, яhарос]= разрушать… הָרַס [לַהֲרוֹס, הוֹרֵס, יַהֲרוֹס] и остаје именица: та м.р.= 1. каюта, купе, ложа 2. камера (тюремная) 3. ячейка 4. клетка (биол.) 5. ящик, клетка 6. кабина, кабинка… תָא ז’

  Ако овај сајт прати неко из србске Богословије или неко од млађих свештених лица надам се да му може користити.

  Други термин је „клир“ : Клир (греч. κλήρος — жребий) — в христианстве — духовенство как особая общность в Церкви, отличная от мирян. Међутим по ивриту: „кли“=орган тела, људски орган (вероватно из жертвоприношениа), а „ир“= град…. односно ако су постојали Канибаали/људоједство (а изгледа да јесу), онда су вероватно Свештеници „изједали“ органе (по неким назнакама код раввина је то и данас обавезно), онда се са тачке јудаизма може сигурно тврдити да је κλήρος= срећник, извучени, посрећени. Слово не лаже ако лаже „коза“.

  Ако се крене на термин „каниБаал“ опет директно долазимо на иврит јер је „Баал“ јудејски творац свега, божанство…, а „кан“=овде…. https://yandex.ru/images/search?pos=182&p=4&img_url=https%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2F736x%2F0d%2Fb3%2F9b%2F0db39bed106b7261e2c22cb9e250e663–bible-teachings-sabbath.jpg&text=%D0%91%D0%B0%D0%B0%D0%BB&rpt=simage , https://yandex.ru/images/search?pos=182&p=4&img_url=https%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2F736x%2F0d%2Fb3%2F9b%2F0db39bed106b7261e2c22cb9e250e663–bible-teachings-sabbath.jpg&text=%D0%91%D0%B0%D0%B0%D0%BB&rpt=simage , https://yandex.ru/images/search?pos=309&p=7&img_url=https%3A%2F%2Fwolna-polska.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Faa10.jpg&text=%D0%91%D0%B0%D0%B0%D0%BB&rpt=simage .

  1. AUTOR каже:

   Brate, prvo sam mislio da si lud, pa da si antisemita ali kako vreme prolazi…
   …ako je istina 1 posto od onog sto si napisao onda je sve otislo u zesci k…c nego sto se cini!!!!
   hriscanstvo ovakvo kakvo je, sa ovim crkvama, svestenicima i ostalim palamudjenjima je obicna rimsko-jevrejska lopovska podvala … a koja pa religija nije… tako je od kad je sveta i veka

  2. Πελασγοί каже:

   Интернет је омогућио пренос информација. За све је крив интернет.

 2. Istorijski Revizionizam каже:

  Значи са Цариградом прекидају општење не зато што су последња 4 цариградска патријарха архијеретици и ултрарасколници већ само зато што им чачкају парохију по Украјини…

  Московити никако да схвате да су Украјину заувек изгубили и да их тамошњи народ презире, исто као и честити Руси у самој Русији.

  РПЦ се у Русији финансира од акциза из продаје алкохола. Паметном доста!

 3. NgoeuInformer каже:

  Руска православна црква против иницијативе да се Лењиново тијело уклони са Црвеног трга

  Руска православна црква је – за многе неочекивано – саопштила да није за прихватање иницијатива да се Лењиново тијело уклони из маузолеја на московском Црвеном тргу и „преда земљи“.

  Први замјеник предсједника одјељења Синода РПЦ за односе са друштвом и медијима – Александар Шћипков – изјавио је да су такве иницијативе и идеје преурањене због кампања које се воде у „сусједним државама, бившим совјетским републикама“ а имају за циљ „декомунизацију“.

  Нагласио је да уклањање тијела вође бољшевика из њега не треба актуелизовати све док не престану кампање усмјерене на „декомунизацију и десовјетизацију на постсовјетском простору“.

  Шћипко није формално изговорио да су те кампање изразито русофобске и окренуте против интереса Русије и руског становништва државама насталим после распада СССР, али је несумњиво управо то имао на уму.

  Зато је и указао: да поводом иницијатива да се Лењиново тијело „преда земљи“ треба „полазити од политичких, а не религиозних разлога и резона“.

  Шћипко је истовремено – у име врха РПЦ – предложио да се у самој Русији уведе „привремени мораторијум на рат против било којих политичких симбола“.

  Руска загранична православна црква, која је у канонском јединству са Руском православном црквом, предложила је ових дана да се Лењиново тијело уклони са Црвеног трга и „преда земљи“.

  Према анкетама, за то је и већина становника Руске Федерације.

Коментари су затворени.