Прочитај ми чланак

РУМУН ИМА САМО ТРИ БРАТА Eво зашто је стадион у Букурешту грмео „Косово је Србија“

0

Румунски навијачи скандирали су "Косово је Србија" и то неколико пута током меча, а никакво ривалство и борба за више голова, иако је резултат на крају био 0:0, није помутила специфичну и срчану добродошлицу домаћина.

Уколико се узме у обзир да свака фудбалска утакмица, па и она која се игра у најнижој лиги Србије, носи собом ризик, у најмању руку, од провокација и псовки, ова је била својеврсни феномен. Тај феномен је за собом донео и низ других примера у којима су Румуни исказали пријатељство према Србима и српском народу уопште.

О томе сведоче колеге, спортски новинари, који су били на лицу места. Они преносе да се на том мечу десило да су румунски навијачи излазак ривала на терен пропратили снажним аплаузом, али их је од свега можда највише одушевио транспарент којим су дочекани, а на коме је писало: „Румун има само три брата: Дунав, Шуму и Србина“.

– У неколико наврата румунски навијачи су скандирали „Косово је Србија“. Често су понављали оно што су наши навијачи певали. Аплаудирали су нашој хумни, а на крају утакмице исто учинили и нашој репрезентацији. Није упућен ниједан звиждук нашим играчима, а ни навијачима, којих је било двадесетак, што је својеврсни феномен – прича новинар Блица, који је пратио читав догађај у Букурешту, Вељко Ивановић.

Према његовим речима, на крају утакмице су се српски навијачи који су носили видна обележја Србије помешали са румунским и то је прошло без икаквог инцидента.

Одушевљење „румунским дочеком у Букурешту“ прелило се и на друштвене мреже.

Шта то толико спаја Србе и Румуне, запитали су се многи? О томе се полемисло и на Твитеру, па се отишло у далеку историју. А историја бележи да је Румунија прва земља с којом смо успоставили дипломатске односе, а који датирају још из 1841. године, да смо били савезници у Балканском рату и Првом светском рату, да су две српске краљице имале румунско порекло… Исто тако, бележи и да Србија и Румунија као две комшијске земље никад нису биле једна против друге, нису ратовале, нити окретале леђа.

То потврђује и историчар Предраг Марковић, који додаје да је пријатељство Срба и Румуна у тој земљи овековечено и на улицама. Наиме, у скоро сваком румунском граду постоји улица Баба Новак или Старина Новак, како се тај јунак зове у Србији. Старина Новак се заједно са Румунима борио против Турака, мајка му је била Румунка, а отац из Србије. Рођен је око 1530. године.

Историчар Марковић додаје да су Румуни једини сусед с којим никада нисмо имали проблема.

– Нама су чак две краљице биле Румунке – Наталија и Марија. Границе смо коректно направили с Румунима, без икакве свађе. Увек смо сарађивали у сваком великом проблему. Заједно смо направили Ђердап. Можемо да кажемо да од свих суседа, које смо икада имали, Румуни су нам били најбољи. Што се види и данас – навео је Марковић.