Прочитај ми чланак

САУДИЈСКА АРАБИЈА: Опасна идеја о размени територија између Београда и Приштине!

0

Саудијски лист "Араб њуз" објавио је текст о евентуалној размени територија између Београда и Приштине, у којем се оцењује да је то лоша идеја, која би могла да иницира даље поделе, у БиХ, Македонији, па и Србији "са Санџаком и Војводином".

„Што пре међународна заједница то увиди, то боље за Косово, Србију и регион“, наводи се у тексту аутора Лука Кофија, директора Центра за спољну политику америчке фондације „Херитиџ“.

Он указује да је, од 1990-их година, међународна заједница „уложила много крви и новца“ како би обезбедила да Балкан остане миран и стабилан, те да би стога требало да има утицаја у погледу било какве значајне измене граница.

„Међународна заједница мора бити свесна ризика допуштања да се Балкан даље дели дуж етничких и верских линија“, упозорава се у тексту објављеном у саудијском листу на енглеском језику, уз подсећање да је наш регион прошао кроз талас измена граница 1990-их.

Наводи се, уз то, да би се последице „измене граница Косова и Србије“ осетиле и другде, посебно у другим регионима Балкана као што су БиХ, Македонија, па чак и Србија са Санџаком и Војводином.

Зато, каже Кофи, међународна заједница мора остати ангажована и, уместо размене територија и измене граница, требало би да подстиче Косово и Србију да нормализују односе и штите интересе етничких мањина унутар њихових граница.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!