Прочитај ми чланак

ШАХНАЗАРОВ: Америка шурује са терористима на Космету и Кавказу

0

Руски режисер Карен Шахназаров за "Новости": Тајне службе САД и њихови савезници изазвали су хаос и крвопролиће

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Дволичност Запада, пре свега Вашингтона, на својој кожи у недавној прошлости осетили су и Руси и Срби. У Вашингтону имају несхватљив став према терористима, јавно се залажу за заједничку борбу против тероризма, али с њима шурују кад им то затреба. Тако је било на Кавказу док је трајао рат у Чеченији, а затим и на Косову и Метохији.

Говори овако, у ексклузивном интервјуу за „Новости“, Карен Шахназаров, један од најпознатијих руских филмских режисера. Уочи београдске премијере филма „Решење о ликвидацији“ (27. септембра), чији је Шахназаров продуцент, а који се бави тероризмом у Чеченији, наш саговорник наглашава да су тајне службе САД и њихови савезници на разне начине помагали терористима у време рата на Кавказу, без обзира на то што се руководство САД јавно декларисало за заједничку борбу против тероризма.

– По истој формули су касније били на страни албанских терориста и сепаратиста на Косову и Метохији и отворено им помогли да отргну тај део Србије. Због сличне судбине ми у Русији одлично разумемо и саосећамо са Србима – каже Шахназаров, који је и директор чувеног концерна „Мосфилм“. – Уверен сам да ће филм, који ће се у Србији приказивати под насловом „Убити по виђењу“, ваша публика лако разумети. То што је радио и што ради Запад у Србији је ратовање и против Русије. Њима смета свако зближавање Србије са Русијом без обзира на то што знају да су то два веома блиска народа исте религије, сличног језика и с повезаном културом и историјом.

* Западни политичари често говоре о Русији као о „реметилачком фактору на Балкану“.

– Ко зна историју, лако може да примети да је Западу стално сметало зближавање Русије и Србије. Сасвим је природно да Русија и Србија имају одличне односе у свим сферама.

* Као продуцент филма одабрали сте тему борбе против тероризма, а крвави рат у Чеченији на Кавказу многи памте по зверствима једног од највећих крволока, Шамиља Басајева?

– Мало смо променили презиме Басајеву у Баздајев, јер се ипак ради о уметничком филму који није класични документарац. Иначе, сви догађаји у филму су истинити.

* Зашто баш сукоб на Кавказу?

– То је болна тема за многе у Русији. И нама је циљ да се то види, поготово млађе генерације, како се то никада више не би поновило. Погинуло је много људи који су ратовали са обе стране, али и цивилног становништва. Поуке морају бити извучене.

* У рату на Кавказу, с верским фанатицима и сепаратистима из Чеченије били су и многи плаћеници из арапских земаља?

– Ти плаћеници се нису ни скривали, а без те помоћи из иностранства тешко да би они дуго могли да ратују против руске војске и полиције без обзира на то колико је Русија тада била слаба. Сепаратистима на Кавказу су помагале и западне тајне службе. Њима је био циљ да направе хаос у Русији и распале национализам међу муслиманским становништвом у Татарстану и Башкирији.

* Чини се да у том сукобу западне тајне службе и не скривају на чијој су они страни.

– У великој политичкој борби за утицај и територије, западне службе сматрају да су им дозвољена сва средства. Битно им је да остваре своје планове.

* Последње анализе направљене у Вашингтону потенцирају причу о „руској опасности по Балкан“?

– Мене искрено радује што у Србији срећем много људи који имају симпатије према Русији. Изјаве и анализе које стижу из Вашингтона доживљавам као део медијске борбе и остатак хладноратовске реторике. Као што у Србији постоје људи који воле Русију, тако и код нас воле Србе. Нико не скрива да има и оних који су прозападно оријентисани, и то им право нико не ускраћује. Међутим, поставља се питање зашто су тим западним аналитичарима сумњиви Срби и Руси који су за још веће зближавање и бољу сарадњу двеју братских земаља.

* На разним скуповима у Кремљу често говорите како је потребна већа брига за пријатељске земље и народе?

– Врло често говорим управу на ту тему. Лично имам велике симпатије према Србима и дубоко сам уверен да Русија треба да има бољу и конкретнију сарадњу са Србијом и са свим земљама које то желе.

* Стиче се утисак да људи у Срби често имају нереална очекивања од Русије?

– У потпуности разумем те људе који имају велике наде од Русије. Морамо схватити оне који имају тешке невоље. Морају имати некакву наду. Што пре Русија буде економски, културно, научно и војно јача, она ће реално бити способнија да помогне братском народу.

* У више наврата сте изразили жељу да посетите Србе на Косову и Метохији?

– Врло радо бих посетио храмове на Косову и Метохији. Што се тиче приказивања мојих филмова, ако успемо да се организујемо, наћи ћу време да одем у Косовску Митровицу и сретнем се с тамошњим љубитељима филма.

* Намеравате ли да једног дана снимате са српским колегама у Србији или у Русији?

– Волео бих да заједно направимо филм. Иако је још рано да о томе говорим, ипак ћу вам рећи да разговарам с београдским режисером Стефаном Ђелинеом, који је у Москви студирао. Надајмо се да ће се остварити неки од планова.

* У Русији је премијера филма „Решење о ликвидацији“ била у време СП у фудбалу?

– Погрешили смо јер смо имали премијеру када је цела Русија гледала фудбал. Али поновили смо представљање филма и резултати су добри. Иначе, осим у Србији, филм ће се приказивати и у Кини, Јапану и Јужној Кореји.

ПРОШЛОСТ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

Шахназаров је чест гост ТВ емисија и разликује се од многих учесника умереношћу и поштовањем прошлости.

Његов отац Георгиј је био саветник Михаила Горбачова, последњег председника СССР-а.

У више наврата је поновио да се, без обзира на то што је СССР имао слабости, не сме заборавити и много тога што је било добро и да у анализирању прошлости треба бити објективан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!