Прочитај ми чланак

УГЉАНИН: Бошњаци нису српска мањина, већ народ

0

Носилац листе "Самоопредељење" за изборе чланова Бошњачког националног већа (БНВ) Сулејман Угљанин изјавио је да Бошњаци нису српска мањина.

Угљанин додао да су Бошњаци народ и да ће поштовати Србију колико Устав те државе буде поштовао Бошњаке, саопштила је група бирача „Самоопредељење“.

© Фото: YT/A1-glas Sandžaka

Како се наводи у саопштењу, Угљанин је на скупу у Тутину синоћ рекао да су грађани Санџака у октобру 1991. године изразили своје опређељење за територијалну и политичку аутономију Санџака и јасно показали самоопређељење.

„Не прихватамо статус грађана другог реда. Хоћемо правну државу засновану на владавини права и једнакости пред законом. Хоћемо да будемо оно што јесмо, хоћемо да као народ будемо уписани у Устав. Кључно рјешење је самоопређељење“, казао је Угљанин.

У тутинском Дому културе представљени су кандидати за изборе чланова БНВ-а из тог града међу којима је и потпредседник БНВ-а Есад Џуџо.

„Слобода и право се не добијају, права се узимају и то устрајно. Нећемо да нам други људи одређују ко смо и шта смо. Хоћемо да смо своји на своме у своме Санџаку. Ми Бошњаци смо поносни на оно што јесмо, ми смо осуђени на победу“, рекао је Џуџо.

Скуп листе“ Самоопређељење“ у Тутину био је трећи по реду, а данас у 19 сати биће одржан у Дому културе „Јован Томић“ у Новој Вароши.

Рок за подношење изборних листа је до 19. октобра у поноћ, а избори за националне савете мањина у Србији биће одржани 4. новембра.

Републичка изборна комисија (РИК) до сада је за Национални савет бошњачке националне мањине прогласила осим листе „Самоопредељење“ и листу „Матица бошњачка- академик Муамер Зукорлић муфтија“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!