Прочитај ми чланак

СВИ ПЕВАТЕ ОВУ ПЕСМУ, a Тозовац је због ње бежао из земље, да би спасио главу!

0

Снимио је песму која је од првог дана била забрањена за емитовање.

Пре 46 година Предраг Живковић Тозовац снимио је песму „Јеремија“ на сингл плочи која је од првог дана била забрањена за емитовање, а он је морао да побегне у егзил и спасе живу главу.

Нејасно је како се поткрала таква грешка строгим комунистичким комисијама чија је дужност била да прегледају и преслушају сваки материјал пре него што се појави у јавности. Ништа није смело да наруши мир и благостање радног народа, а посебно не тадашњег председника Југославије Јосипа Броза Тита.

Тозовац је успео у томе, али платио је велику цену. Када је његов „Јеремија“ угледао светлост дана, брже-боље је склоњен у фиоку, а Живковића је саслушавала Државна безбедност ко зна колико пута. Исте године одлази за Немачку у намери да се склони од хајке и напада и тамо остаје две године. По повратку у Југославију почели су нови проблеми.

Никада „Јеремија“ званично није био забрањен. Моја пријатељица Рада Трифуновић, уредница на Радио Београду, једном приликом ставила је „Јеремију“ као предлог за хит месеца, и то међу забавном музиком. Кад су почели да стижу гласови само за њу, Рада се уплашила и скинула ту песму, па је ставила „Мирјану“. Е онда је то неко приметио и тако је кренула прича „Тозовца забранио Тито јер је србовао“. Глупости, ја не верујем да је то икада дошло до Тита, али добро – рекао је Тозовац, а онда објаснио зашто су му забранили да напушта Југославију.

– Пасош су ми одузели за време Тита зато што сам певао нашим људима у иностранству, то се тада сматрало као издаја. Односно, тако су сматрали појединци у државном апарату. И многим мојим колегама који су ишли преко одузимали су пасош. Често су ме позивали на саслушања. Али и то је прошло, пасош су ми вратили Дража Марковић и Бранко Пешић – каже легендарни певач.

Живковић (82) више од 50 година активно се бавио музиком и био један од најпопуларнијих извођача народних песама. Живи у Београду, повремено наступа и појављује се у јавности, мада признаје да највише воли да ужива и проводи дане са супругом Емилијом, с којом је брак склопио 2016.

 

„Јеремија”“

Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
село ми је Топоница,
дрвена ми двоколица,
служио сам стари кадар – артиљерија.

Ја сам ја, Јеремија,
презивам се Крстић,
имам сито и карлицу,
имам жену врачарицу,
служио сам стари кадар – артиљерија.

Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
имам њиву и ливаду,
воденицу ваљаницу,
служио сам стари кадар – артиљерија!

Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
више куће тријерица,
преко плота удовица
служио сам стари кадар – артиљерија!